Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Potentielt farlig« asteroide nærmer sig Jorden: Ikke set større siden 2004

En asteroide af den størrelse, der onsdag passer Jorden, har potentiale til at forårsage voldsom ødelæggelse.

Asteroiden med det lidet mundrette navn 2014 JO25 vil onsdag d. 9. april passere relativt tæt forbi Jorden, oplyser NASA. Her ses asteroidens afstand til jorden, set i forhold til månens kredsløb om Jorden. Asteroiden har en diameter på 650 m. Foto: NASA Caltech
Asteroiden med det lidet mundrette navn 2014 JO25 vil onsdag d. 9. april passere relativt tæt forbi Jorden, oplyser NASA. Her ses asteroidens afstand til jorden, set i forhold til månens kredsløb om Jorden. Asteroiden har en diameter på 650 m. Foto: NASA Caltech

En "potentielt farlig" asteroide passerer onsdag 19. april tæt forbi Jorden.

Asteroiden er knap en kilometer i diameter, og den er dermed den største asteroide til at passere så tæt på Jorden siden september 2004.

Det er dog endnu uvist, hvor stor asteroiden nøjagtigt er.

Det er den amerikanske rumfartsadministration, Nasa, der har kategoriseret asteroiden som værende "potentielt farlig". Og hvis en asteroide af den størrelse skulle ramme Jorden, ville det da også være alvorligt.

Det siger Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker ved Institut for Rumforskning og Rumteknologi på Danmarks Tekniske Universitet.

- Hvis en asteroide i den her størrelsesorden ramte Jorden ville det give meget, meget voldsomme ødelæggelser - lidt afhængigt af, hvor den ramte.

- Det ville lave kæmpestore skader og få store konsekvenser for verdensøkonomien, siger Michael Linden-Vørnle til Ritzau.

Der er dog næppe nogen fare for, at man behøver dukke hovedet onsdag 19. april. Nasa oplyser således, at asteroiden - der går under navnet 2014 JO25 - vil være omkring 1,8 millioner kilometer fra Jorden, når den passerer.

Det er 4,6 gange afstanden til månen, og senest en stor asteroide fløj så tæt forbi Jorden var altså asteroiden ved navn 4179 Toutatis i 2004.

Og asteroider er interessante af to årsager, siger Michael Linden-Vørnle.

- For det første er det byggeaffald fra dengang, hvor vores solsystem blev dannet for næsten 4,6 milliarder år siden. Vi kan lære mere om solsystemets udvikling ved at studere asteroiderne, siger han og fortsætter:

- Der er også en risiko for, at Jorden kan blive ramt af større asteroider. Vi vil gerne forstå, hvad det er for nogle objekter, så vi bedst muligt kan forhindre en kollision med Jorden i fremtiden.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.