Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Populært lægemiddel kædes sammen med hudkræft

Et dansk forskerhold har undersøgt sammenhængen mellem et hyppigt brugt lægemiddel og hudkræft.

Et af verdens mest populære lægemidler kædes direkte sammen med en markant øget risiko for hudkræft, skriver Politiken. Free/Colourbox
Et af verdens mest populære lægemidler kædes direkte sammen med en markant øget risiko for hudkræft, skriver Politiken. Free/Colourbox

Et af verdens mest populære lægemidler kædes direkte sammen med en markant øget risiko for hudkræft.

Det skriver Politiken.

»Hvert tiende tilfælde af en særlig kræftform i huden ville forsvinde, hvis vi fjernede lægemidlet. Eller 250 færre danskere kunne hvert år undgå at få hudkræft,« siger ph.d. Anton Pottegård, lektor på Afdeling for Klinisk Farmakologi og Farmaci på Syddansk Universitet.

Han står i spidsen for et dansk forskerhold, der mandag offentliggør deres resultater i verdens førende videnskabelige tidsskrift for hudsygdomme, Journal of the American Academy of Dermatology.

De kæder kombinationspræparater med indholdsstoffet hydrochlorthiazid sammen med en øget risiko for hudkræft. Lægemidlerne bliver brugt mod forhøjet blodtryk.

80.000 danskere med hudkræft er blevet undersøgt og har fået gransket deres lægemiddelforbrug.

Ifølge forskningen er konklusionen, at længere tids brug af hydrochlorthiazid øger risikoen for at få den særlige kræftform pladecellekræft i huden med op til syv gange.

2500 danskere får årligt pladecellekræft. Studiet viser, at hver tiende af disse kan tilskrives brug af hydrochlorthiazid.

»Det er svært foruroligende. Vi undersøgte flere andre store, populære lægemiddelgrupper mod forhøjet blodtryk og fandt ingen som helst sammenhæng mellem brug og forekomst af kræft,« siger Anton Pottegård til Politiken.

Lægemiddelstyrelsen oplyser til Politiken, at man har rejst sin bekymring hos Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Her vil man nu undersøge lægemidlet nærmere.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.