Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politisk strid om penge til ægdonorer

De Konservative vil bekæmpe gråt marked for ægdonation ved at hæve kompensationen til donorer. Det afviser sundhedsminister Astrid Krag (SF), som frygter, at det vil lokke økonomisk dårligt stillede til at donere æg.

Selv om de for kun to måneder siden lod en ny lov træde i kraft om ægdonation, kommer de sundhedspolitiske ordførere på Christiansborg igen til at skulle diskutere ægdonation. Den konservative sundhedsordfører, Benedikte Kiær, vil nemlig have Folketingets Sundhedsudvalg til at diskutere, hvor mange penge ægdonorer skal have i kompensation.

Det sker, efter at Berlingske har afdækket, hvordan flere fertilitetsklinikker, både offentlige og private, bøjer reglerne for kompensation, fordi lægerne ikke mener, at tilstrækkeligt mange ægdonorer vil melde sig, hvis kvinderne kun honoreres med 500 kr. ligesom sæddonorer.

»Jeg kan godt forstå, at de synes, det er for lidt at give kvinderne. Jeg synes også, at det er hamrende forkert, at man sidestiller det med, når en mand går ind for sig selv i fem minutter og så kommer ud med et bæger. Han får også 500 kr. Det må være en mand, der har lavet disse her kompensationsregler, som ikke aner et klap om, hvad det er for et forløb, man skal igennem, for det er ikke for børn,« siger hun.

Ulige vilkår for donorer

Venstre vil gerne rydde op i det grå marked og mener, at der kan være behov for at hæve beløbets størrelse.

»Det er ikke acceptabelt, at der bliver smidt 5.000 kr. i en kuvert, og så snakker man ikke mere om det. Det virker jo som sådan en sidegesjæft med lidt lyssky metoder, og det har vi ikke brug for på dette her område. Men hvis kvinderne kun får 500 kr., mener jeg ikke, at man kan tale om en reel kompensation set i forhold til, hvad man som kvinde rent faktisk skal gennemgå for at kunne være ægdonor. Det er jo ikke ligesom en mand, der kan sætte sig ind i sidelokalet med et blad, og så er den potte slået,« siger sundhedsordfører Sophie Løhde (V).

Sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen (S) har tidligere slået til lyd for, at kvindernes kompensation skulle forhøjes og er fortsat villig til at diskutere, om beløbet skal hæves.

»Men vi vil ikke gøre det for enhver pris - på den bekostning, at vi har en masse fattige kvinder i Danmark, som donerer æg, fordi de føler, at det er den eneste mulighed, de har for at komme videre med deres liv,« siger hun.

Lige præcis frygten for, at penge og ikke altruisme, som loven foreskriver, vil lokke økonomisk mindre velbeslåede til at blive ægdonorer, får sundhedsminister Astrid Krag til at afvise at øge kompensationen.

»Jeg mener, at de nuværende regler er rigtige og fornuftige, og så må Sundhedsstyrelsen handle, hvis der er klinikker, der omgår de regler. Så er den ikke så meget længere,« siger ministeren.

Donor af de rigtige årsager

Den nye lov om ægdonation trådte i kraft 1. oktober og giver kvinder mulighed for at donere æg enten direkte eller indirekte til par, de selv kender. Både Astrid Krag og de Radikales sundhedsordfører, Camilla Hersom, vil først se, om det får så mange kvinder til at melde sig som donorer, at det ikke er nødvendigt at ændre på beløbets størrelse.

»Jeg er stadig åben over for at diskutere kompensationens størrelse, men hvis det reelt skal modsvare, hvad ægdonorer går igennem, nærmer vi os hurtigt det punkt, hvor det kan blive attraktivt for en ung studerende på 19 år at donere sine æg, og det skal man ikke. Jeg tror alle anerkender, at dilemmaet er der,« siger Camilla Hersom.

Deltag i debatten: Hvordan skal kvinder, der donerer æg, godtgøres?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.