Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politikere kræver hård kurs over for hash i fængslerne

Ny undersøgelse viser, at fængselsbetjente gradbøjer reglerne, når indsatte ryger hash. Borgerlige retsordførere kræver, at loven følges.

Fængselsbetjente lader indsatte ryge hash i de danske fængsler. Det konkluderer en undersøgelse, som antropolog Torsten Kolind fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet har været med til at lave.

- Jeg synes, det er hårrejsende, hvis fængselsfunktionærer tillader indsatte at ryge hash. Selve misbruget kan mange gange være anledningen til, at man har lavet kriminalitet og derfor er kommet i fængsel, så alting hører op, hvis man også er misbruger i fængslet, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, til Berlingske Nyhedsbureau.

Antropolog Torsten Kolind og en række kolleger har ifølge videnskab.dk interviewet 22 fængselsbetjente, lavet observationer i lukkede og åbne fængsler og sendt spørgeskemaer ud til samtlige medarbejdere. Konklusionen er, at fængselsbetjentene følger ikke altid de officielle regler, og de straffer heller ikke altid de indsatte, som reglerne foreskriver. 78 procent af de adspurgte siger, at de i stedet bruger deres personlige dømmekraft og erfaring, når de skal gribe ind over for indsattes hashrygning.

- Betjente bøjer reglerne for at opretholde ro og orden. Mange indsatte har brugt cannabis i mange år, før de kom i fængsel. Ofte ryger de det for at tackle personlige problemer. Hvis betjentene tager hashen fra dem, bliver de urolige, og der kan opstå ballade, siger Torsten Kolind til videnskab.dk.

- Hvis konklusionen er rigtig, er det foruroligende. Det er ikke fængselsfunktionærernes opgave at se gennem fingre med den lovgivning, Folketinget har vedtaget, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, til Berlingske Nyhedsbureau.

Han mener dog, at undersøgelsen hviler på et tyndt grundlag, idet kun 22 betjente er interviewet.

- Mit personlige indtryk er, at fængselsfunktionærerne er meget samvittighedsfulde. Jeg er ikke helt overbevist om, at omfanget (af betjente, der bøjer reglerne, red.) er så stort, som undersøgelsen kommer frem til, siger han.

Peter Skaarup vil have justitsminister Morten Bødskov (S) på banen. Ministeren skal sammen med Kriminalforsorgen sikre, at reglerne overholdes, fastslår Peter Skaarup. Han peger på fængselsbetjentenes alene-vagter som en forklaring på, at reglerne gradbøjes:

- På nogle tidspunkter er der ikke mandskab nok til at håndhæve, at man ikke må ryge hash. Det er et sygdomstegn for fængselsvæsenet. Opgaven består i at bakke fængselsbetjente op i at håndhæve en nultolerance over for hash og narko i fængslerne, siger Peter Skaarup.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Morten Bødskov.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.