Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politiinspektør: Jalousi kan gøre alle til drabsmænd

Jalousi er et af de mest udbredte motiver for at begå drab i Danmark, og det er oftest mænd, der begår dem.

I april sidste år dræbte en mand sin ekskæreste og hendes nye kæreste. Ifølge politiet er der tale om et jalousidrab. Colourbox
I april sidste år dræbte en mand sin ekskæreste og hendes nye kæreste. Ifølge politiet er der tale om et jalousidrab. Colourbox

Svendborg. En mand anklages for at have dræbt sin gravide ekskæreste og hendes nye kæreste på Langeland i april sidste år.

Ifølge anklagen påkørte manden først parret med sin bil, hvorefter han skød den gravide ekskæreste i hovedet og kroppen med et oversavet haglgevær.

Derefter skød han også kvindens nye kæreste i ansigtet og i den ene arm.

Fredag bliver sagen indledt i Retten i Svendborg. Politiet har under deres efterforskning fremlagt en teori om, at der kan være tale om et jalousidrab.

Og det overrasker ikke Bent Isager-Nielsen, der er politiinspektør og forfatter.

Han har i forbindelse med sin tid som chef for drabsefterforskningen ved Rigspolitiets Rejsehold beskæftiget sig med mange jalousidrab, og han fortæller, at jalousi er et af de mest udbredte motiver.

- Jalousi er et af de motiver, der desværre stikker sit grimme ansigt frem rigtig mange gange hvert år.

- Vi har en procentuelt meget høj andel af kvindedrab i Danmark. En overvejende del af dem er partnerdrab med baggrund i jalousi. Den relativt store andel skal selvfølgelig ses op mod, at vi har relativt få drab, siger han.

Bent Isager-Nielsen har erfaret, at hævn spiller en rolle, når der er tale om jalousidrab.

- Det kan for eksempel være, når en mand slår hans kone ihjel, fordi hun har forladt ham. Eller når en mand slår deres fællesbørn ihjel, fordi han ikke vil have, at de skal have ny far.

- Kan man være normal og gøre den slags ting? Ja. Stort set alle gerningsmændene bliver mentalundersøgt og vurderet egnet til straf og ikke sindssyge, siger han.

Jalousidrab kan ifølge politiinspektøren være planlagte, men de begås oftest impulsivt.

- Mange jalousidrab er begået i affekt med hænderne. De er blevet kvalt eller tævet ihjel, fordi man altid har sine hænder som våben, siger han.

Når der er tale om en mere planlagt og kynisk forbrydelse ser man oftere, at knive eller skydevåben bliver brugt ifølge Bent Isager-Nielsen.

Og i de fleste tilfælde er det mænd, der begår drabene.

- Når vi siger gerningsmand, så er der en grund til det.

- Den voldelige, personfarlige kriminalitet i Danmark begås typisk af mænd. Kvinder griber sjældent til vold eller drab.

Sagen kommer til at køre over syv dage i juni.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.