Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politiformand åbner for whistleblower-ordning

En whistleblower-ordning ville kunne få offentligt ansattes munde på gled om kritisable arbejdsforhold, mener Politiforbundets formand.

ARKIVFOTO
ARKIVFOTO

Frygten for en fyring eller en »kammeratlig samtale« afholder mange offentligt ansatte fra at ytre sig om kritisable forhold på deres arbejdsplads, og problemet er især udbredt hos politiet, skriver Information.

Formanden for Politiforbundet, Peter Ibsen, åbner nu for at indføre en såkaldt whistleblower-ordning, hvor ansatte får mulighed for anonymt at anmelde forhold, de anser som forkerte eller ulovlige på arbejdspladsen, uden at risikere at miste jobbet.

- Når man har sådan en whistleblower-ordning, som jo findes i en lang række private firmaer, så betyder det jo, at hvis man går med noget, som man synes er forkert, så kan man aflevere det budskab til en bestemt person på arbejdspladsen. Så det ville da være en rigtig god ting, hvis man kunne få sådan en ordning i politiet, siger han til BT.

Udmeldingen kommer på baggrund af en ny undersøgelse fra FTF, en af de danske hovedorganisationer for 450.000 offentligt og privat ansatte, der viser, at hele 40 procent af de offentligt ansatte er bange for at kritisere forhold på arbejdspladsen. Det er en stigning på otte procent siden 2010, skriver Information. Værst ser det ud for de statsansatte, der blandt andet tæller politimænd og skattemedarbejdere, for her frygter hele 64 procent negative konsekvenser, hvis de udtaler sig offentligt.

I politiet er der således ingen, der tør udtale sig om, at mellem ti og 70 illegale indvandrere hver dag går igennem lufthavnen i København uden at blive kontrolleret:

- Der sker en ret kraftig immigration gennem Schengen-kontrollen, uden at dansk politi griber ind. Og det er ikke ligefrem karrierefremmende for en ansat, hvis han går ud med kritik af interne forhold i politiet, så mange vælger at tie helt, siger Peter Ibsen.

»Ikke karrierefremmende« betyder ifølge Peter Ibsen tre ting, som kan have alvorlige konsekvenser for en medarbejder, der råber op, når der er noget, der ikke er, som det skal være.

- For det første risikerer medarbejderen at blive kaldt ind til en »kammeratlig samtale« og blive gjort opmærksom på, at han skal tie stille, og dernæst vil han jo ikke stå forrest i køen, når der skal uddeles job eller kurser fremover. For det tredje, og det er måske det allerværste, vil han af ledelsen blive stemplet som illoyal over for sin arbejdsplads, og man vil jo meget nødig gå rundt med sådan et prædikat hæftet på sig, siger han.

Ifølge Peter Ibsen er der et »meget stort internt kommunikationsproblem« i politiet, som muligvis kunne løses ved at indføre den såkaldte whistleblower-ordning.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.