Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politiets luftstøtte i bandekrigen koster tusindvis for en time

Københavns Politi er glad for luftstøtten fra Forsvaret i forbindelse med bandekonflikten.

Arkivfoto: Det koster 15.361 kroner i timen at låne Forsvarets C-604 Challenger, mens helikopteren koster 4.828 kroner for en time.
Arkivfoto: Det koster 15.361 kroner i timen at låne Forsvarets C-604 Challenger, mens helikopteren koster 4.828 kroner for en time.

Den verserende bandekrig i København har betydet, at politiet siden august har fået flystøtte fra Forsvaret.

Og den indsats er forbundet med store økonomiske omkostninger, viser tal fra Rigspolitiet, som Ritzau har fået aktindsigt i.

Det koster 15.361 kroner i timen at låne Forsvarets C-604 Challenger, mens helikopteren koster 4.828 kroner for en time.

Hos politiet mener man, at flyene er et vigtigt redskab i arbejdet mod banderne.

»Generelt set bidrager luftstøtten til, at vi har et overblik over interessante områder i bandekonflikten,« siger politiinspektør Jens Jespersen fra Københavns Politi.

Mistænkte kan følges fra oven, og enheder på jorden kan dirigeres til hurtigt at reagere på tip fra borgere.

»De her personer vil typisk forsøge at flygte, og her er det rigtigt brugbart at kunne følge dem fra luften,« siger Jens Jespersen.

Selv når det er mørkt, kan politiets flyvende mandskab følge med.

»Der er forskelligt udstyr i de her fly, der gør, at vi også kan se dem i mørke.«

Flyet Britten-Norman Defender bliver også brugt, men det er udlånt af Hjemmeværnet og kræver ikke betaling fra Rigspolitiet.

Rigspolitiet ønsker ikke at oplyse, hvor mange timer flyene har brugt i luften.

Det vides ikke, hvor længe politiet skal låne flyene, oplyser Jens Jespersen.

Det er piloter fra Forsvaret, der flyver i helikopteren og Challenger-flyet, mens det er Flyverhjemmeværnet, der sidder i cockpittet i det tredje.

»Men det er folk fra politiet, der sidder og overvåger. Det kan være nogle af vores folk med fortid i Forsvaret. Og så er der nogen, der bare har en bedre orienteringsevne end andre, og de bliver også brugt,« siger Jens Jespersen.

Det er især på Nørrebro og i byens nordvestlige kvarter, at flyene patruljerer. Særligt helikopteren er til gene for mange borgere.

»Jeg kan godt forstå, det er træls. Men valget står mellem at genere folks nattesøvn eller ikke at kunne håndtere bandetruslen,« siger politiinspektøren.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.