Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politiets afgørelse i gidselsag skuffer fagforening

Politiet frafalder sigtelsen mod rederiet Shipcraft i sagen, hvor Eddy Lopez, Søren Lyngbjørn og fire andre søfolk var fanget som gidsler i 838 dage. Politiets beslutning skuffer Søfartens Ledere.

Nordsjællands Politi frafalder sigtelsen mod rederiet Shipcraft i sagen, hvor seks søfolk, heriblandt danskerne Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn, blev kidnappet af pirater og tilbageholdt i 838 dage i Somalia.

Beslutningen skuffer fagforeningen Søfartens Ledere.

»Vi tager naturligvis til efterretning, at politiet ikke har kunnet finde noget strafferetligt grundlag at føre sagen på,« siger Fritz Ganzhorn, der er direktør i Søfartens Ledere.

»Det er meget bekymrende, at den danske lovgivning og strafferet ikke forpligter en arbejdsgiver til at gøre alt, hvad der står i dennes magt, for at tage vare om sine ansatte, der sidder som gidsler i udlandet,« tilføjer han.

Ida Sørensen, chefanklager ved Nordsjællands Politi, begrunder i et brev til Søfartens Ledere beslutningen om at frafalde sigtelsen. Hun mener ikke, at en domstol vil finde Shipcraft skyldig i at have begået strafbare forhold.

»Ved min afgørelse har jeg især lagt vægt på, at der ikke findes beviser for, at Shipcraft Aps ved direktør Claus Bech, forud for kapringsepisoden den 12. januar 2011, undlod at træffe de fornødne forholdsregler med henblik på at sikre besætningen på M/V Leopard effektivt mod et piratangreb,« skriver Ida Sørensen.

Afgørelsen får ikke Søfartens Ledere til at ændre syn på sagen.

»Politiets beslutning om at opgive sigtelsen ændrer ikke på vores opfattelse af hele forløbet efter kapringen eller rederiets rolle i den meget lange gidseltagning,« siger Fritz Ganzhorn og tilføjer:

»Vi må konstatere, at danske søfolks retsstilling er meget usikker på det her område, og at der ikke er noget i den danske lovgivning, der forhindrer, at et forløb, som det vi har set i forbindelse med Leopard-sagen, gentager sig«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.