Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politiet terrorsigter brandstiftere

Københavns Politi har torsdag udvidet sigtelsen mod fem unge mænd, der i april måned blev anholdt og sigtet for flere tilfælde af brandstiftelse.

ARKIVFOTO 2010 af udbrændte politibiler ved politiskolen i Brøndbyøster. Fem unge venstreradikale er nu sigtet for forsøg på terror gennem ildspåsættelser i og omkring København. Det oplyser Københavns Politi.
ARKIVFOTO 2010 af udbrændte politibiler ved politiskolen i Brøndbyøster. Fem unge venstreradikale er nu sigtet for forsøg på terror gennem ildspåsættelser i og omkring København. Det oplyser Københavns Politi.

De fem unge blev torsdag formiddag fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret for at få forlænget deres varetægtsfængsling, og det var i den forbindelse, at politiadvokat Dorit Borgaard udvidede sigtelsen mod de fem unge til at omfatte flere forhold – og altså også forsøg på overtrædelse af terrorparagraffen, straffelovens paragraf 114.

Politiet vil dog endnu ikke løfte sløret for, hvilke yderligere forhold de unge nu også er sigtet for.

- Der vil blive begæret lukkede døre af hensyn til sagens opklaring, og derfor kan jeg ikke komme med yderligere oplysninger, udtaler Dorit Borgaard i en pressemeddelelse.

Forsøg på brandstiftelse

Fire af de fem sigtede, der af PET betegnes som "personer, der har tilknytning til det venstreekstremistiske miljø," blev en sen nattetime i slutningen af april i år anholdt ved Politiskolen i Brøndbyøster.  Fire dunke med benzin og fire nødblus blev beslaglagt, og de fire unge blev sigtet for forsøg på brandstiftelse. De blev også sigtet for et forsøg på brandstiftelse mod banken Nordea på Christianshavn i januar. Her blev der ifølge politiet fundet en fakkel og fire dunke med benzin.

- Anholdelserne er gennemført efter længere tids efterforskning, og de anholdte er mistænkt for at stå bag flere politisk motiverede ildspåsættelser. Sagen er efter PET’s opfattelse udtryk for, at der i ekstremistiske miljøer er personer, som er parat til at tage meget voldsomme metoder i brug, sagde chefen for PET, Jakob Scharf, i forbindelse med anholdelserne i april.

Siden er yderligere en ung mand blevet anholdt, sigtet og varetægtsfængslet for brandstiftelsesforsøget ved Nordea og for at have sat ild til Rigspolitiets Datacentral i Hvidovre den 11. januar 2011, oplyser politiet.

Kan idømmes hårdere straf

Ved at tage terrorparagraffen i brug lægger politiet op til, at de unge kan idømmes en langt hårdere straf, samt at de unge har haft forsæt til at ”skræmme befolkningen” eller ”destabilisere eller ødelægge” Danmarks ”politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer”, som det bl.a. lyder i det særlige terrorforsæt i straffeloven.

En af de unge, der er mellem 20 og 23 år, sættes ifølge Ritzau også i forbindelse med et brandattentat i november sidste år mod pelsvirksomheden Saga Fur på Sandbjergvej i Vedbæk uden for København.

Københavns Politi forventer, at dommeren har taget stilling til de udvidede sigtelser sidste på eftermiddagen torsdag, hvorefter resultaterne af grundlovsforhørene vil blive meldt ud.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.