Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politibetjente kritiseres for grimt sprog

En række sager viser, at politibetjente har fået kritik for grimt sprogbrug.

Politibetjente bruger i visse tilfælde nedsættende sprogbrug eller grove udtalelser, når de er i kontakt med folk.

Ifølge Metroxpress har Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) mindst ti gange udtalt kritik eller beklaget politiets sproglige udfald mod borgere i 2013.

Blandt det kritisable sprogbrug er »Du har en eller anden skrue løs«, »er du retarderet?«, »fjols« og betegnelsen »affald« brugt om en person, skriver Metroxpress.

Politiet har pligt til at optræde høfligt og bruge ordentligt sprogbrug over for borgerne.

»Det er vigtigt, at politiet taler ordentligt til borgerne – også når man bliver mødt af provokationer eller aggressiv adfærd. Politimanden skal være den professionelle, bevare fatningen og optræde sobert,« siger Kirsten Dyrman, direktør i DUP, til Metroxpress.

Formanden for Rigspolitiforeningen, Jørgen Olsen, erkender, at sprogbruget fra politiets side kan gå for vidt. Men han understreger, at reaktionen kan være naturlig i en presset situation.

»Politibetjente er også bare mennesker, og de kan også komme i situationer, hvor de mister kontrollen. Det er jo ikke normalt, at politiet går og uddeler ukvemsord, og vi skal selvfølgelig ikke kalde folk for hverken affald eller idioter. Men enhver kan jo blive bragt i en situation, hvor man kan komme til at lægge hjernen til side,« siger han.

I hovedparten af DUPs sager er den pågældende politibetjent sluppet for en disciplinær advarsel.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.