Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politi om risiko for terror: Hold ekstra øje på Roskilde Festival

Midt- og Vestsjællands Politi opfordrer gæsterne på dette års Roskilde Festival til at være særligt opmærksomme på mistænkelig adfærd. Det sker efter angreb på et spillested i Frankrig og en natklub i USA. Der er ingen konkret terrortrussel mod festivalen, understreger politichefen.

Arkivfoto:Hvert år deltager omkring 25.000 frivillige ved årets Roskilde Festival. De skal sørge for de cirka 65.000 gæster (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016).
Arkivfoto:Hvert år deltager omkring 25.000 frivillige ved årets Roskilde Festival. De skal sørge for de cirka 65.000 gæster (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016).

Skal du på Roskilde Festival i år, så har politiet en besked til dig.

Du skal være særligt opmærksom på mistænkelig adfærd, og ser du noget, der falder uden for »normalbilledet«, skal du henvende dig til politiet.

»Når samfundet er under pres udefra - det ved vi, at Danmark er - er det klart, at vi vurderer, om der kunne ske et terrorangreb i en eller anden grad eller en større voldshandling på festivalen. Det har vi ikke gået og regnet med, men vi har set det på et spillested i Frankrig og senest i USA,« siger politiinspektør hos Midt- og Vestsjællands Politi Jens Børsting med henvisning til terrorangrebet på spillestedet Bataclan i Paris i november, hvor en terrorist trængte ind og dræbte 89 gæster, og mod en homo-natklub i Orlando i weekenden, hvor 49 blev dræbt.

»Hav øjne og øre åbne«

Det seneste års terrorangreb mod spillesteder rundt om i verden har derfor fået politiet til - i et samarbejde med festivalen - at undersøge, hvilke foranstaltninger der kan træffes.

»Og det vigtigste er, at man har øjne og øre åbne,« siger politiinspektør og forklarer:

»Selv på en festival, hvor man normalt har vide rammer, er der jo et normalbillede. Og hvis man ser noget, der stikker uden for det, opfordrer vi til, at man kontakter os – ligesom man skal gøre, hvis man ser noget, der stikker uden for normalbilledet ude i samfundet. Den opmærksomhed skal man ikke lægge fra sig, fordi man er på festival,« siger Jens Børsting og opfordrer deltagerne til at »åbne øjnene lidt ekstra«.

Politiinspektør ønsker ikke at oplyse, hvordan politiet selv forbereder sig til festivalen og om der er mere eller mindre politi på pladsen end tidligere år, men fortæller, at sammensætningen af politifolkene i år er en anelse anderledes end tidligere. Der vil være nogle folk »med andre kompetencer end tidligere«, røber Jens Børsting, uden dog at ville præcisere, hvad det er for nye kompetencer, politiet tager med til festivalen.

Ingen konkret terrortrussel

Politiet understreger dog flere gange, at man ikke bør være ekstra bekymret ved at tage af sted til festivalen i år eller sende sine børn af sted: Der er ikke - og har aldrig været - en konkret terrortrussel rettet mod festivalen, fastslår han og fortæller desuden:

»Normalt er festivalen en stor havefest, hvor der er mindre vold i samfundet end der egentlig er udenfor.«

Hos Roskilde Festival understreger sikkerhedschef Morten Therkildsen ligeledes, at man kan færdes trygt og at festivalen ikke har et øget terrorfokus i år.

»Det er ikke et øget fokus og det er ikke sådan, at vi lærer de frivillige at skulle spotte ting,« konstaterer Morten Therkildsen med henvisning til de foredrag, som flere medier tidligere har fortalt, at de frivillige tilbydes.

Der er tale om tre timers lange foredrag som PET står for, og som også har været tilbudt tidligere år, lyder det.

Tæt på udsolgt

Roskilde Festival læner sig op ad den trusselsvurdering, som PET udstikker, og samarbejder ellers med det lokale politi om sikkerheden på festivalen.

»Politiet står for terrorsikkerheden og hvordan de udfører det arbejde, er op til dem. Men jeg er helt ok med, at der bliver skabt noget fokus om, at man skal være opmærksom - ligesom man også skal i resten af samfundet,« siger Morten Therkildsen og opfordrer afslutningsvist danskerne til at deltage i den verdenskendte festival.

Det er lykkedes Roskilde Festival at sælge alle de 80.000 billetter, der giver fuld adgang til hele festivalen. Også endagsbilletterne til fredag og lørdag er udsolgt, mens det endnu er muligt at få enkeltbilletter til onsdag og torsdag. Festivalen skydes officielt i gang 29. juni.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.