Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politi lytter med på nødråb fra syge

Sygeplejersker: Brud på tavshedspligten. Politi: Nødvendigt for at afværge og opklare forbrydelser.

Politifolk er i en række tilfælde blevet ved med at lytte med på linjen, når akut syge og tilskadekomne har ringet 112 og er blevet stillet videre til sundhedsfaglige eksperter for at få hjælp. Det er sket, uden at de syge har været klar over det, hvilket er et brud på tavshedspligten mellem behandler og patient. Sådan lyder kritikken fra aktører i sundhedsvæsenet, der beskylder politiet for at gøre det sværere at hjælpe folk i livstruende situationer.

»Politiets praksis har været fuldstændig uacceptabel. Åbenhed, fortrolighed og tillid er afgørende for at kunne give den rette vejledning, men folk mister tilliden til os, hvis de ikke ved, hvem der lytter med,« siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd Anni Pilgaard.Sundhedsvæsenet overtog i 2011 håndteringen af 112-opkald om sygdom fra politiet. Det er stadig politifolk, der modtager opkaldene og sender dem videre. Men ifølge regionerne er der eksempler på, at politiet, »uden at dette oplyses over for borgeren«, forbliver på linjen og endda er brudt ind i samtalen med »politimæssige spørgsmål«. Det har skabt forvirring og vrede borgere, fremgår det af et notat fra justitsministeriet til Sundheds- og Retsudvalget. Regionerne er bekymrede for, at politiovervågningen helt afholder nogle fra at ringe 112, selv om der er brug for hjælp.

Politiet har omvendt konkrete eksempler på, at det har været én god idé at lytte med på samtalen, og formand for Politiforbundet Peter Ibsen afviser derfor kritikken: »I enhver anmeldelse om tilskadekomst kan der ligge strafbare forhold bag. Det kan være drab, vold, voldtægt og så videre. Har politiet en mistanke om, at det er tilfældet, er det jo helt naturligt, at man lytter med,« siger han.

Striden fører nu til nye, skærpede retningslinjer for samarbejdet om 112-opkaldene.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.