Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Politi beskyldes for indgreb mod Tibet-aktivist på grundlovsdag

Københavns Byret skal afgøre, om 42-årig blev hindret i at vise flag for kinesisk toppolitiker 5. juni 2013.

Københavns Politi har flere gange løjet om, hvordan man håndterede borgere, der ville vifte med Tibets flag under kinesiske statsbesøg. Nu anlægges endnu en retssag (arkivfoto). Free/Www.colourbox.com
Københavns Politi har flere gange løjet om, hvordan man håndterede borgere, der ville vifte med Tibets flag under kinesiske statsbesøg. Nu anlægges endnu en retssag (arkivfoto). Free/Www.colourbox.com

København. Mens danskerne 5. juni 2013 fejrede Grundloven og alle de tilhørende rettigheder, oplevede en 42-årig mand, at det kan være besværligt at udtrykke sig frit.

Han var cyklet ud til Avedøre ved København, fordi han ville vifte med to små tibetanske flag. Den dag havde han fri fra jobbet som programmør.

En højtstående kinesisk politiker, Yu Zhengsheng, var nemlig på statsbesøg i Danmark, og kortegen skulle til Avedøvreværket.

Men politiet forsøgte to gange at hindre, at den prominente gæst kunne se de de to små flag, påstår Jens Christian Nielsen.

Derfor har han nu anlagt en retssag mod Københavns Politi. Påstanden er, at betjentene undertrykte hans grundlovssikrede ret til at ytre sig.

I forvejen er der andre retssager i gang. En kommission er blevet nedsat for at se på politiets optræden under flere kinesiske statsbesøg. Og en anden myndighed undersøger den vildledning, som Folketinget er blevet udsat for af Københavns Politi.

- Det er, som om politiet ikke rigtigt har forstået det, siger Jens Christian Nielsen som begrundelse for sagsanlægget.

I stævningen kræver han 10.000 kroner i kompensation, fordi politiet ulovligt hindrede ham i at ytre sig.

Først viste politifolk ham væk fra en vejkryds. Begrundelsen var, at han ikke måtte demonstrere netop dér, fortæller han.

Og senere stoppede en motorcykelbetjent foran ham i en rundkørsel.

- Han kørte helt tæt på mig. Afstanden var få centimeter. Da kortegen var kørt forbi, kørte han også, fortæller Jens Christian Nielsen, der er medlem af bestyrelsen i Støttekomiteen for Tibet.

I andre retssager har politiet nægtet at betale - og har forsøgt at få sagerne udskudt.

Episoden i Avedøre har tidligere været ivrigt debatteret. For eksempel har Venstre-politikeren Michael Astrup Jensen betegnet hændelsen som absurd.

- Det er helt forrykt, at der - på grundlovsdag af alle dage - står en arme mand og laver et politisk statement på et fortov, og så får han besked på at forsvinde, har han udtalt.

I et svar til Folketinget har politiet afvist, at man greb ind på grund af Tibet-flagene. Man vurderede, at Jens Christian Nielsen kunne udgøre en sikkerhedsrisiko, har politiet forklaret.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.