Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Plejehjem og firmaer undlod at trække listeria-rullepølse tilbage

Fødevarechef Bjørn Wirlander fra Fødevarestyrelsen har oplevet flere plejehjem og firmaer, der ikke trak mulige listeria-produkter tilbage, da de blev informeret om smittefaren.

13 danskere er nu døde på grund af listeria fra virksomheden Jørn A. Rullepølser. Myndighederne er i højt alarmberedskab og frygter, at flere er smittet.

Metroxpress skriver onsdag, at spredningen formentlig kunne være begrænset, hvis cheferne for storkøkkener mange steder i landet havde undladt at tage en farlig chance.

»Vi har desværre set, at en del virksomheder, som leverer måltider til ældre eller til ansatte i virksomheder, har undladt at trække produkterne tilbage, blot fordi de formodede, at de var spist,« fortæller fødevarechef Bjørn Wirlander fra Fødevarestyrelsen til metroxpress.

Han kalder det »uforsvarligt«, idet cheferne for disse storkøkkener ikke har anet, om det potentielt livsfarlige pålæg faktisk var spist.

Fødevareekspert Orla Zinck er enig og kalder det »uforsvarligt, grotesk og farligt«.

»Men vi havde ikke haft denne enorme og uoverskuelige tilbagetrækningssag, hvis Fødevarestyrelsen havde reageret med rettidig omhu på positive listeria-prøver tilbage i maj,« siger han.

Bjørn Wirlander fra Fødevarestyrelsen skønner, at der alene i København er bøder på vej til 20 fødevarevirksomheder, der har bespist tusindvis af mennesker.

Men først onsdag ved middagstid forventer Fødevarestyrelsen at have overblik over, hvor mange der har undladt at trække farlige produkter tilbage.

Metroxpress’ gennemgang af kontrolrapporter viser, at virksomheder over hele landet har undladt at trække mulige listeria-produkter. Eksempelvis i Esbjerg.

»Vi begik den beklagelige fejl ikke at sende en advarsel ud til to ældrecentre om, at eventuelle rester af rullepølse ikke måtte spises,« siger Arne Nikolajsen, direktør for Sundhed og Omsorg i kommunen, til avisen.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.