Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Plejehjem bistår med køb af sex

Skal plejehjem indgå aftaler med prostituerede på vegne af de ældre? Eksperter og fagfolk er uenige.

MODELFOTO.
MODELFOTO.

Sex er en menneskeret, og derfor ringer vi efter prostituerede på de ældres vegne. Sådan svarer 19 ud af 62 plejehjem i en rundspørge, som Berlingske Research har foretaget blandt plejehjem i landets større byer.

Og de 19 plejehjem handler rigtigt, mener indehaver af Center for Sex og Samliv Marianne Egense, der som sygeplejerske og sexolog vejleder plejehjem i, hvordan de forholder sig til ældres seksualitet.

»Som ældre på et plejehjem skal det være muligt at få besøg af en glædespige. Og det er plejehjemmets opgave at kontakte en prostitueret,« siger hun.

Seksualpolitisk Forum, der består af en række sexologer, forskere og debattører, bakker op: »Prostitution er lovligt herhjemme, så der er ikke noget problem i, at plejehjemspersonale hjælper de ældre,« siger Linda Kristensen fra Seksualpolitisk Forum.

Københavns Kommune forbyder hjælp

Ifølge WHO og FN har alle ret til et seksualliv, og herhjemme præciserer Serviceloven, at alle uanset boform har ret til et privatliv.

Alligevel har blandt andet Københavns Kommune forbudt sine plejehjem at hjælpe beboere med prostitution, da man mener, at prostituerede er i risiko for at få skader via deres job. Og Sygeplejeetisk Råd, der rådgiver plejehjem i etiske spørgsmål, er på linje. Det er ikke plejehjems opgave at »fremme handlen med kvinder,« siger formand Grete Bækgaard Thomsen.

Hverken Ældresagen eller Foreningen Sex og Samfund ønsker at stille krav om, at den enkelte plejehjemsassistent skal ringe efter en prostitueret, hvis det strider imod den ansattes moralsæt. Den holdning møder opbakning fra socialminister Benedikte Kiær (K), der dog ikke ser et problem i, at plejehjemmene agerer »mellemmand«.

»Men det er ikke en pligt, som skal ligge i opgaveporteføljen for plejehjemspersonalet. For nogle kan det virke som grænseoverskridende at formidle kontakten,« siger socialminister Benedikte Kiær.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.