Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ph.d.-uddannede får ikke brugt deres kompetencer

Ifølge ny undersøgelse får virksomhederne ikke fuldt udbytte af alle ph.d.ers kompetencer. Enhedslisten kalder det spild af penge, mens Det Forskningspolitiske Råd påpeger, at en ph.d. altid er en god investering.

Lidt over en tredjedel af de færdiguddannede ph.d.er ender i job, som slet ikke kræver ph.d.-niveau. Det viser en ny undersøgelse fra Uddannelsesministeriet, skriver metroXpress.

35 procent af 2.000 adspurgte virksomheder svarer, at deres ansatte ph.d.er kun i ringe grad eller slet ikke har et arbejde, der kræver kompetencer på ph.d.-niveau. 52 procent svarer, at deres ph.d.er bestrider stillinger, der kræver kompetencer på ph.d.-niveau i høj eller nogen grad, mens 41 procent mener, at ph.d.erne bidrager med mere end kandidaterne.

Forskningsordfører Pernille Skipper (EL) kalder det problematisk, at så mange ikke bruger den dyre grad.

- Ph.d.er er dyre at lave, så vi skal lave dem, fordi vi skal bruge dem til noget, og fordi det gavner os alle sammen. Vi skal ikke bare have et ph.d.-system for at producere ph.d.er, siger hun til metroXpress.

Antallet af ph.d.er er steget kraftigt siden 2003, hvor det blev besluttet at skrue op for antallet af studerende på den cirka tre år lange forskeruddannelse. Forventningen var, at flere virksomheder ville ansætte ph.d.erne og at man på den måde kunne hæve det generelle vidensniveau. I stedet tegner der sig nu et billede af, at mange ph.d.er får stillinger, der i princippet kun kræver en kandidatgrad.

Chef for Det Forskningspolitiske Råd, Claus Hviid Christensen, mener imidlertid, at en ph.d. altid er en god investering.

- Man lærer som ph.d. at afdække komplekse problemstillinger og komme med nye selvstændige og kreative løsninger, og hvis virksomhederne ikke bruger det, så kan man spørge hvorfor i al verden, de har ansat en ph.d., siger han.

I undersøgelsen har 59 procent at virksomhederne svaret, at ph.d.erne har haft betydning for virksomhedens indtjening, mens 26 procent har svaret, at det i ringe grad eller slet ikke er tilfældet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.