Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Peter vælter Jens af tronen

Peter er blevet det mest almindelige navn i Danmark. Jenserne må se sig slået efter en årrække på toppen.

Prins Joachim og prinsesse Maries datter blev sidste år døbt Athena Marguerite Françoise Marie i Møgeltønder Kirke. Men de kongelige er ikke ene om at give deres børn mange navne, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Prins Joachim og prinsesse Maries datter blev sidste år døbt Athena Marguerite Françoise Marie i Møgeltønder Kirke. Men de kongelige er ikke ene om at give deres børn mange navne, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Listen over de mest almindelige mandenavne har fået ny førsteplads. Peter har væltet Jens af tronen, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Jens har virkelig ligget solidt der i mange, mange år, men det er jo generationsbestemt. Brugen af navnet har været nedadgående i mere end 100 år, og de ældre navnebærere er begyndt at dø, siger navneforsker Birgit Eggert fra Københavns Universitet.

- Peter har været i brug som et meget hyppigt navn længere op i 1900-tallet, uddyber hun.

De nye tal er imidlertid ikke en entydig succes for navnet Peter. Mellem 1. januar 2012 og 1. januar 2013 blev der nemlig 256 færre med det almindelige navn. Til sammenligning blev der dog 720 færre Jenser.

Hos kvinderne er det mest almindelige navn Anne, og hos de 1-9-årige topper Mikkel og Emma.

Flere og flere navne

Tallene viser også, at danskerne får flere og flere navne. I dag er det kun en sjettedel af alle 1-årige danskere, der nøjes med to navne. Hos danskerne i slutningen af 40erne har hele 45 procent kun ét fornavn og ét efternavn.

Udviklingen kan hænge sammen med ligestillingen mellem mænd og kvinder, mener Birgit Eggert. Hun hæfter sig ved, at antallet af danskere med to navne begyndte sin nedtur i 60erne. Det er ikke længere en selvfølge, at et nyfødt barn nøjes med farens efternavn.

- Jeg tror, der er to forklaringer. Den ene er ligestillingen og den her søgen efter kombinationer af mellemnavne og efternavne, som man føler sig knyttet til.

- Samtidig kan det godt være, at flere får flere fornavne, men de tal har vi ikke adgang til, siger Birgit Eggert, der påpeger, at statistikkerne ikke viser, hvor mange af de ekstra navne, der er henholdsvis for- og mellemnavne.

Bornholmerne er de danskere, der sjældnest tager til takke med to navne, mens det er mest normalt i omegnen af København.

FAKTA: Se hele publikationen hos Danmarks Statistik.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.