Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Peter Madsen kan ikke blokere for mentalundersøgelse

Uanset om Peter Madsen vil medvirke eller ej, bliver der udarbejdet en mental profil af den drabssigtede.

Det vil Peter Madsen ifølge sin forsvarer, Betina Hald Enemark, protestere mod.
Det vil Peter Madsen ifølge sin forsvarer, Betina Hald Enemark, protestere mod.

Da den drabssigtede Peter Madsens varetægtsfængsling tirsdag blev forlænget med yderligere fire uger, bestemte dommer Anette Burkø samtidig, at anklagemyndigheden kan tvangsindlægge raketbyggeren til en mentalundersøgelse.

Peter Madsen protesterede mod anklagemyndighedens krav. Men uanset om han ønsker at samarbejde i forhold til undersøgelsen eller ej, vil den kunne gennemføres.

Det forklarer Peter Fristed, der er ledende overlæge på Psykiatrisk Afdeling Middelfart i Region Syddanmark.

Han fortæller, at det blandt andet er gjort tidligere i sager med banderelaterede personer, som ikke ville medvirke.

»Så bliver det bare en observation, der er begrænset til, hvad man kan indhente udefra og til, hvad man kan se af adfærd i afdelingen over et stykke tid.«

»Det giver mere, end folk umiddelbart tror, men det er klart, at det er mangelfuldt. Det bliver en halv undersøgelse, og det vil man også anføre i rapporten,« siger overlægen.

Formålet med at lade Peter Madsen undersøge mentalt er at prøve at fastslå, om han var sindssyg på det tidspunkt, hvor Kim Wall blev dræbt.

Men anklager vil også have klarlagt, om Peter Madsen er så farlig, at man skal overveje forvaring.

Det lader sig som udgangspunkt bedst gøre, hvis man samarbejder, fordi en del af undersøgelsen ud over en række test også består af samtaler.

»Man spørger til observanten version af livet, og hvorfor der er sket det, der er sket.«

»Nogle gange kan folk reelt ikke huske timerne op til, men som regel kan man snævre det meget godt ind.«

»Man prøver også at forstå, hvordan vedkommende tænker, og om der er brist i logikken,« forklarer Peter Fristed.

Han understreger dog, at der er andre måder at blive klogere på den, der skal undersøges.

»Oplysninger udefra kan være udsagn fra familie, fra skolen eller arbejdspladsen og frem for alt også dem, der har været i nærheden af vedkommende på det tidspunkt, der er omdrejningspunktet for undersøgelsen.«

»Det kan være betjente, ambulancefolk eller andre, der har været tæt på den pågældende i tidspunktet omkring hændelsen,« siger Peter Fristed.

Normalt bliver en mentalundersøgelse foretaget ambulant, det vil sige uden indlæggelse.

Men hvis Peter Madsen nægter at medvirke, vil han blive tvangsindlagt på et retspsykiatrisk afsnit, så lægerne kan observere hans opførsel.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.