Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Peter er modermælks-chauffør: »Det er flot, at kvinderne gør det«

Peter Warlund er landets eneste modermælks-chauffør, som kører rundt og indsamler overskuds-mælk fra nybagte mødre. Èn kvinde nåede at levere 500 liter på 14 måneder.

Peter Warlund er landets eneste modermælks-chauffør, som kører rundt og indsamler overskuds-mælk fra nybagte mødre.
Peter Warlund er landets eneste modermælks-chauffør, som kører rundt og indsamler overskuds-mælk fra nybagte mødre.

Der findes masser af mælke-chauffører, og Peter Warlund er én af dem. Alligevel er han noget særligt. Peter Warlund er nemlig nationens eneste modermælks-chauffør.

Fra sin base på Hvidovre Hospital kører han rundt i store dele af landet for at indsamle mælk hos nybagte mødre, der har modermælk i overskud, og som er parate til at være donorer.

På »Kvindemælkscentralen« på hospitalet bliver mælken homogeniseret og frosset ned og efterfølgende fordelt til hospitaler over hele landet samt på Færøerne, hvor det skal gavne syge og for tidligt fødte børn, som er for små eller svage til at amme.

De har brug for den vigtige næring fra rigtig modermælk med alt, hvad det kan give af gode ting i forhold til f.eks. at forebygge livstruende tarmlidelser og styrke immunforsvaret.

Peter Warlund er således glad for sit job og stolt af at bidrage til den proces, fremgår det af en artikel på hospitalets hjemmeside.

»Det er rart at vide, at det, jeg kører rundt med, har stor betydning for en masse nyfødte og deres forældre. Jeg møder en masse søde og glade mennesker, som gør en god gerning. Det kan være hårdt at malke ud, så det er flot, at kvinderne gør det,« siger Peter Warlund, som nogle uger henter mælk hos 20-30 kvinder i alle egne af landet.

Han kører ca. 30.000 km. om året efter et helt fast skema, hvor turen om tirsdagen går sydpå, onsdag går den vestpå, torsdag mod nord og fredag rundt i Storkøbenhavn.

Det er kvinder, der har et overskud af mælk på minimum 200 ml. i døgnet, der kan levere mælk til Kvindemælkscentralen, og de skal starte inden for de første otte uger efter fødslen.

Centralen understreger også, at man kun modtager mælk fra kvinder, som er ikke-rygere og heller ikke tager nogen form for medicin.

Tilsvarende er man også specielt interesseret i den mælk, der er i overskud i de første 10 uger efter fødslen, hvor den indeholder mest protein.

Som det fremgår, sørger centralen også for at afhente mælken på bopælen og afleverer ligeledes de fornødne flasker. Der er også en betaling for bidraget, som i øjeblikket ligger på omkring 200 kroner pr. liter.

Der er stor forskel på såvel kvaliteten af mælken og mængderne, som donorerne kan give. Ifølge Peter Warlund indehaves rekorden sandsynligvis af en kvinde, som leverede 500 liter på 14 måneder.

»Det var helt vildt,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.