Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

PET: Sass Larsen kunne ikke få job i politiet

En PET-redegørelse kaster en smule nyt lys over sagen om Henrik Sass Larsens sikkerhedstjek. Blandt andet fremgår det, at socialdemokraten godt kunne blive minister - men ikke betjent.

Havde Henrik Sass Larsen (S) søgt job hos politiet, havde han som udgangspunkt fået afslag. Til gengæld kunne han godt være blevet minister, da Helle Thorning-Schmidt (S) sidste år fordelte taburetterne i sin nyvalgte regering.

Det fremgår af en redegørelse om forløbet i sagen om Henrik Sass Larsens sikkerhedstjek og rockerforbindelse i Køge, som Politiets Efterretningstjeneste har sendt til Folketingets Ombudsmand.

- Det bemærkes imidlertid samtidig, at de oplysninger vedrørende Henrik Sass Larsen, som omtales nedenfor, som udgangspunkt ville have ført til afslag på sikkerhedsgodkendelse, hvis der havde været tale om en ansat i politiet eller en person, der skulle udføre arbejde for politiet, skriver Jakob Scharf.

Den fem sider lange redegørelse afliver desuden endegyldigt misforståelsen om, at det var PET, der afviste at sikkerhedsgodkende Socialdemokraternes daværende politiske ordfører.

- I forbindelse med den offentlige omtale af de oplysninger vedrørende Henrik Sass Larsen, som Politiets Efterretningstjeneste har videregivet til Justitsministeriet, har det været anført, at Politiets Efterretningstjeneste ikke har kunnet sikkerhedsgodkende Henrik Sass Larsen. Dette er ikke korrekt, skriver PET-chefen.

Dokumentation: Se PETs notat om Sass Larsen (.pdf)

For PETs vedkommende tog sagen sin begyndelse i juli 2011, da tjenesten blev kontaktet af en lokal politikreds, som var i gang med en efterforskning mod personer tilknyttet rockermiljøet. Politiet var kommet i besiddelse af oplysninger, der »pegede på kontakt mellem Henrik Sass Larsen og en fremtrædende person tilknyttet rockermiljøet« - formentlig Bandidos-rockeren »Suzuki-Torben«, som Sass Larsen på et tidspunkt udvekslede et par sms-beskeder med efter et tilfældigt møde på en café i Køge, hvor også den lokale og nu ekskluderede socialdemokrat, Tommy Kamp, var til stede.

PET mente ikke, at oplysningerne var alvorlige nok til at iværksætte en selvstændig efterforskning rettet mod Sass Larsen. Tjenesten valgte dog alligevel - pga. pressehistorier om, at Sass Larsen formentlig ville blive finansminister i Thornings nye regering - at orientere Justitsministeriet om socialdemokratens mulige rockerforbindelse.

For nylig fastslog Helle Thorning-Schmidt under et samråd i Folketingets retsudvalg, at store dele af hele Sass-sagen var baseret på misforståelser:

- Det er ikke PET eller andre, der beslutter, hvem der skal udpeges til ministre. Det er statsministeren, og sådan forholdt det sig også, da min regering blev dannet, sagde hun.

I redegørelsen skriver PET da også, at efterretningstjenestens opgave udelukkende består i »hurtigst muligt« at overdrage alt relevant materiale om de personer, der er i spil som ministre, til Justitsministeriet.

Under møder med departementscheferne i Stats- og Justitsministeriet op til regeringsdannelsen sidste år har Henrik Sass Larsen dog fået det indtryk, at han ikke kunne sikkerhedsgodkendes. 29. september sidste år meddelte han derfor offentligheden, at han ikke stod til rådighed som minister for Thorning.

PET har udarbejdet redegørelsen til Ombudsmanden, fordi Henrik Sass Larsens advokat, Peter Lundmark Jensen, har klaget til Folketingets Ombudsmand over, at PET ikke indkaldte Sass Larsen til en forebyggende samtale i forbindelse med oplysningerne om rockerforbindelsen.

PET mente dog ikke, at der var grund til at kalde politikeren ind til en samtale.

Årsagen var ifølge PET, at det ikke var efterretningstjenesten selv, der havde tilvejebragt oplysningerne, og at den verserende rocker-efterforskning kunne risikere at lide skade, hvis der blev holdt en samtale med Henrik Sass Larsen.

Hovedpersonen selv siger til Berlingske, at han ikke ønsker at kommentere PET-redegørelsen før, Ombudsmanden har truffet en afgørelse i sagen.

Hvert år gennemfører PET ca. 10.000 sikkerhedsundersøgelser, sikkerhedsgodkendelser eller lignende.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.