Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

PET kigger flere danskere efter i kortene

I løbet af en kort periode er antallet af sikkerhedsgodkendelser foretaget af PET eksploderet. Tidligere PET-chef tvivler på, at de mange sikkerhedstjek er nødvendige.

Antallet af ansatte, der har adgang til fortrolige oplysninger, er steget markant, skriver Avisen.dk på baggrund af en aktindsigt, som netmediet har indhentet hos Justitsministeriet.

Heraf fremgår det, at 48.699 danske statsborgere ved udgangen af 2011 var sikkerhedsgodkendt af efterretningstjenesten PET. Et tal der er steget med næsten 4.000 personer på blot et år.

- Det er særdeles overraskende, at antallet af sikkerhedsgodkendelser har nået det niveau. De seneste år har stigningstakten været enormt voldsom, vurderer Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i PET.

Han peger på, at omfanget af sikkerhedsgodkendelser har nået et diskutabelt omfang.

- Jeg stiller mig selv det spørgsmål, om der er gået inflation i det. Derfor må det være op til myndighederne nu virkelig og gå ind og vurdere, hvad der er nødvendigt i forhold til det hemmelige, siger han.

Det er især IT-medarbejdere, der bliver set efter i kortene af PET, fordi de har adgang til hemmelige oplysninger, forklarer Hanne Lykke Jespersen, der er næstformand i Prosa, de IT-ansattes fagforening.

Hun mener, at alt for mange i dag skal igennem et sikkerhedstjek.

Hans Jørgen Bonnichsen påpeger, at sikkerheden automatisk daler, når et stort antal mennesker har adgang til de samme hemmelige informationer.

- Jo flere der får adgang til det hemmelige, jo mindre hemmeligt bliver det, påpeger han over for Avisen.dk.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.