Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

PET: Ingen grund til at tro, at 22-årig planlagde terrorangreb

Kriminalforsorgens indberetning om Omar Abdel Hamid El-Hussein udløste ikke en terroralarm hos PET.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) frygtede ikke et angreb fra den unge mand, der mistænkes for at stå bag weekendens terrorangreb i København. Det på trods af, at tjenesten var advaret om ham i forvejen.

Kriminalforsorgen orienterede PET om en adfærdsændring hos den terrormistænkte, 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, inden weekendens angreb. Men det gav ikke PET grund til at frygte for et terroranslag, oplyser tjenesten i en pressemeddelelse.

»PET havde på baggrund af indberetningen fra Kriminalforsorgen ikke grund til at tro, at den nu afdøde 22-årige formodede gerningsmand planlagde angreb, ligesom PET i øvrigt forud for angrebene ikke havde efterretninger om, at den pågældende planlagde angreb,« lyder det fra PET.

Efterretningstjenesten modtog indberetningen om Omar Abdel Hamid El-Hussein i september 2014, da han sad varetægtsfængslet for et groft overfald. Han blev løsladt blot to uger inden weekendens angreb.

Kriminalforsorgen indgav en såkaldt »bekymringsindberetning« til PET, fordi Omar Abdel Hamid El-Hussein ændrede adfærd i fængslet i ekstrem religiøs retning.

En sådan indberetning gives, hvis Kriminalforsorgen har oplysninger om fanger, der er i risiko for at blive radikaliserede. På den måde kan Kriminalforsorgen sammen med PET og andre relevante myndigheder gennemføre forebyggende tiltag, hvis det bliver vurderet til at være nødvendigt.

»Når PET modtager sådanne indberetninger, bliver der foretaget en konkret vurdering af oplysningernes karakter og indhold med henblik på at overveje, hvordan oplysningerne videre håndteres i PET samt karakteren af en eventuel opfølgning,« lyder det fra efterretningstjenesten.

Kriminalforsorgen har inden for de seneste to et halvt år lavet 39 af sådanne indberetninger til PET.

Sikkerhedschef Michael Gjørup fortalte mandag til Berlingske Nyhedsbureau, at den 22-årige formodede attentatmand var en fange, Kriminalforsorgen havde særligt fokus på.

»Men jeg vil sige, at der ikke er nogen af de oplysninger, som vi har viderebragt i den konkrete sag, som skulle få alarmklokkerne til at ringe i det omfang, som vi har set her i weekenden,« sagde Michael Gjørup.

Omar Abdel Hamid El-Hussein blev skudt og dræbt af politiet tidligt søndag morgen på Svanevej på Nørrebro i København.

BNB

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.