Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

PET har strammet op efter Tibetsagen

Beretningen fra en kommission om Tibetsagen tages "meget alvorligt" af PET. Medarbejdere styres fremover.

Dette flag blev flere borgere forhindret i at vise ved to kinesiske besøg i 2012 og i 2013. Københavns Politi stod for indskrænkningen af borgeres ytringsfrihed. Free/Www.colourbox.com
Dette flag blev flere borgere forhindret i at vise ved to kinesiske besøg i 2012 og i 2013. Københavns Politi stod for indskrænkningen af borgeres ytringsfrihed. Free/Www.colourbox.com

Tibetsagen har fået konsekvenser for de interne forhold i Politiets Efterretningstjeneste, som ifølge en mail til Ritzau ønsker "at undgå lignende situationer i fremtiden".

PET har besluttet at forstærke den ledelsesmæssige kontrol med de medarbejdere, der deltager i forberedelsen af statsbesøg.

Det fremgår af PET's kommentar til beretningen fra Tibetkommissionen, der undersøgte, hvordan det kunne gå til, at politiet greb ind i borgeres ret til frit at ytre sig og forsamle sig under kinesiske besøg.

Både ved et statsbesøg i 2012 og ved et nyt besøg i 2013 anstrengte politifolk sig for at hindre mennesker i for eksempel at vifte med tibetanske flag.

Også ord som FREE og FRIHED tegnet med kridt på asfalten foran et hotel blev fjernet.

Københavns Politi traf beslutningen om indgreb under statsbesøget efter at have modtaget en trusselsvurdering, som blev udarbejdet af PET.

Formuleringen var usædvanlig. Der var ikke fare for præsident Hu Jintaos sikkerhed. Men det var meget afgørende for kineserne, at de ikke tabte ansigt ved konfrontation med demonstranter eller lignende, lød beskeden fra PET.

Senere udarbejdede politiet en operationsbefaling om, at demonstranter ikke måtte være synlige for præsidenten.

På intet tidspunkt gav PET en direkte ordre til det almindelige politi. Men både PET og Udenrigsministeriet medvirkede til at skabe en stemning, som førte til den klart ulovlige ordre, vurderer Tibetkommissionen.

PET kritiseres for ikke at have gjort det helt klart for politiet, at "de gentagne videregivelser af oplysninger om kinesiske bekymringer ikke tilsigtede, at demonstranter ikke måtte være synlige".

I vidt omfang handlede de såkaldte sikkerhedskoordinatorer i PET på egen hånd, noterede kommissionen også.

I en mail skriver PET følgende:

- PET tager kommissionens beretning meget alvorligt, og PET har allerede justeret den ledelsesmæssige styring af området med henblik på at undgå lignende situationer i fremtiden, og PET vil på baggrund af beretningen se, om der skal drages yderligere lære heraf.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.