Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

PET advarer: Falske nyheder kan føre til terrorlignende vold

Usande nyheder og rygter kan påvirke psykisk uligevægtige, lyder det i PET's rapport om terrorrisiko.

Fake News kan medføre terrorlignende voldshandlinger, advarer PET. Medieforsker stemmer i.
Fake News kan medføre terrorlignende voldshandlinger, advarer PET. Medieforsker stemmer i.

Usande informationer og falske nyheder, som bliver spredt på de sociale medier, kan påvirke psykisk uligevægtige personer så meget, at de risikerer at begå vold med karakter af en terrorhandling.

Sådan lyder det i vurderingen af terrortruslen i Danmark fra Center for Terroranalyse (CTA) under Politiets Efterretningstjeneste. Den er offentliggjort tirsdag.

Jan Birkemose, journalist, medieanalytiker og indehaver af medietrends.dk, som beskæftiger sig med tendenser i mediebranchen, kalder spredningen af falske nyheder for et kæmpe problem.

Han vurderer, at de kan være med til at sætte gang i nogle stemninger, som bliver forstærket af misinformationer. Det kan påvirke svage sjæle.

- Jeg kan sagtens se for mig, hvordan falske nyheder kan igangsætte en følelse, som får et ekstra twist, når man ikke skal forholde sig til sandheden. Det kan selvfølgelig påvirke både psykisk ligevægtige og uligevægtige, siger Jan Birkemose.

- Falske nyheder er et kæmpe problem. Man kan ikke bare isolere problemet til den falske nyhed alene. De ødelægger vores generelle tillid til informationer, så sande nyheder faktisk også risikerer at miste troværdighed, siger han.

Sociale medier bruges også til at fremsætte truende og fjendtlige bemærkninger. Men "hovedparten af disse ytringer fører ikke til konkret angrebsplanlægning", lyder det i terrorrapporten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.