Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pesticidforurening gør det nødvendigt at rense drikkevand

I stadig flere vandboringer bliver der fundet rester af pesticider, som ligger over det tilladte i drikkevand.

I stadig flere vandboringer bliver der fundet rester af pesticider, som ligger over det tilladte i drikkevand.
I stadig flere vandboringer bliver der fundet rester af pesticider, som ligger over det tilladte i drikkevand.

I Danmark drikker vi rent, urenset grundvand. Men nedsivning af pesticider begynder nu at tvinge vandværker til at bryde mantraet og gribe til rensning, før vandet sendes ud til forbrugerne.

Det skriver Politiken.

»I vores bestyrelse er vi langt inde i de overvejelser,« siger Charles Nielsen, direktør for Trefor Vand, som er landets tredjestørste vandforsyning, til Politiken.

Trefor Vand har måttet lukke et vandværk og har foreløbig fundet pesticidrester i 15 ud af sine 80 vandboringer. I syv af boringerne i mængder, der ligger over det tilladte indhold i drikkevand.

Charles Nielsen kalder det »en erkendelsesrejse«. For det har hidtil været et mantra, at i Danmark drikker vi urenset grundvand.

»Men kvaliteten af vores grundvandsressource er for nedadgående. Vi kommer givetvis til at finde flere og flere stoffer i det, efterhånden som vi bliver dygtigere til at måle. Så vi kan komme i en situation nogle steder, hvor det bliver nødvendigt at rense vandet,« siger han til Politiken.

Det er et nødvendigt redskab, mener professor Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU Miljø, som er ekspert i grundvand.

»Lige nu er rensning noget, man tyr til som absolut sidste løsning. Det, tror jeg, er forkert. Det må ind på lystavlen som en reel mulighed for at løse nogle af de problemer, man står med,« siger han til Politiken.

De Radikales miljøordfører, Ida Auken, kalder det "en rigtig dårlig udvikling", at det er kommet så vidt.

»Det er rigtig, rigtig ærgerligt. For mig at se er det en helt grundlæggende dansk værdi, at vi drikker vores grundvand urenset,« siger hun

Ida Auken erkender, at rensning kan være uundgåeligt nogle steder, men hun frygter, at det kan blive en glidebane til ringere beskyttelse ud fra det argument, at man kan rense sig ud af problemerne.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.