Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Periode uden skandaler« øger tilliden til Hjemmeværnet

Det er lykkedes Hjemmeværnet at lægge skandalerne bag sig, og det er forklaringen på den stigende tillid hos danskerne til den frivillige organisation, vurderer kommunikationsekspert på baggrund af en ny undersøgelse.

Hjemmeværnet på Pelargonievej på Frederiksberg tirsdag i sidste uge, efter islamkritikeren Lars Hedegaard var blevet forsøgt skudt. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2013).
Hjemmeværnet på Pelargonievej på Frederiksberg tirsdag i sidste uge, efter islamkritikeren Lars Hedegaard var blevet forsøgt skudt. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2013).

Det afspejler en »rolig periode uden skandaler« i Hjemmeværnet, at der ifølge en ny rundspørge er udbredt og stigende tillid hos danskerne til den frivillige organisation med 67 år på bagen.

Sådan lyder vurderingen af en af landets førende kommunikationseksperter, Henrik Byager, der minder om, at Hjemmeværnet i en ikke så fjern fortid havde store problemer med sit image.

»For nogle år tilbage var der en del debat og kritik af Hjemmeværnet om nogle uheldige episoder omkring våben, tyverier og folk, der havde uheldig adfærd. Men i de senere år har der været ro omkring Hjemmeværnet, og så synker man tilbage til den grundlæggende sympati og opbakning til, at det er en del af vores forsvar,« siger han.

Rundspørgen, der er foretaget af SFI Survey, viser, at 77 procent af 2.057 svarpersoner har enten »tillid« eller »stor tillid« til Hjemmeværnet, mens den tilsvarende procentandel i 2004 var 63.

Trods stigende opbakning deler Hjemmeværnet fortsat danskerne, understreger Henrik Byager.

»Der er de forsvarspositive, som er glade for det etablerede forsvar og denne halvcivile gren af det, som Hjemmeværnet jo er. Og blandt de forsvarskritiske har Hjemmeværnet gennem tiden været genstand for både kritik og hån - hvad er det for nogle mænd, der render rundt og leger krig i weekenden, og hvorfor i alverden skal vi bruge penge på dem, er der blevet spurgt,« siger Henrik Byager.

I Hjemmeværnet glæder den civile chef, Jens Hald, sig over den stigende støtte.

»Undersøgelsen udtrykker jo meget tydeligt, at danskerne mener, at vores frivillige yder et væsentligt og troværdigt bidrag til samfundet«, siger Jens Hald.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.