Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pensionspenge går til flygtninges hjemlande

Danmark giver opholdstilladelse til flygtninge fra udemokratiske lande i Afrika, som pensionskasser samtidig understøtter med lån. Brug for etiske regler, siger minister.

Simon er flygtning fra DR Congo og sidder nu på et flygtningecenter på Lolland.
Simon er flygtning fra DR Congo og sidder nu på et flygtningecenter på Lolland.

Inden for de seneste ti år har Danmark givet opholdstilladelse til næsten 1.300 mennesker på flugt fra seks ubehagelige regimer i Afrika, viser tal fra Udlændingestyrelsen.

Mens de afrikanske flygtninge forsøger at skabe sig et nyt liv her i landet, har 18 ud af landets 22 største pensionskasser købt statsobligationer udstedt i deres hjemlande, der er blandt verdens mindst demokratiske og mest korrupte. Det drejer sig bl.a. Angola, DR Congo og Uganda. Investeringerne for en halv milliard kroner er reelt ikke øremærkede lån, der er med til at understøtte regimerne. Ifølge udviklingsorganisationen Ibis hænger det ikke sammen.

- Det er vigtigt, at det ene instrument ikke modarbejder det andet. Den her situation understreger behovet for at udvikle nogle retningslinjer, siger generalsekretær Vagn Berthelsen.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) efterlyser også etiske retningslinjer for pensionskassers investeringer.

- At vi modtager flygtningene viser, at det er lande med store problemer. Pensionskasserne bør tænke sig godt om både af hensyn til kunderne, men så sandelig også af hensyn til befolkningen i de enkelte lande, siger ministeren og understreger, at investorer bør holde sig væk, hvis de ikke kan følge, hvor deres penge ender.

Formand Peter Damgaard Jensen fra brancheorganisationen Forsikring & Pension er klar til dialog om etiske retningslinjer: - Hvor man modtager flygtninge fra, kan være et af de kriterier, som skal tages op i diskussionen om, hvordan man håndterer denne problematik. Men det kan ikke stå alene.

Han mener dog, at udviklingsministerens ønske om fuldt gennemsigtige pengestrømme er urealistisk.

Berlingske har mødt flygtningen Simon fra DR Congo, der kom til Danmark i februar. Han er kritisk over for investeringerne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.