Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pensionisterne flytter på landet - og bliver der hele året

Næsten hvert tiende danske sommerhus er nu helårsbolig for pensionister. Og tendensen fortsætter.

Antallet af pensionister med fast adresse i deres sommerhus sætter rekord. Nu er næsten hvert tiende sommerhus beboet af pensionister hele året.

Det skriver Politiken.

Avisen citerer tal fra Danmarks Statistik og Nordea. De viser, at der i øjeblikket er 21.444 sommerhuse, der er fast beboet af pensionister. For 10 år siden var tallet godt 15.000.

Interesseorganisationen Ældre Sagen spår, at udviklingen fortsætter.

- Tendensen bliver formentlig forstærket i de kommende år, når der kommer lempelser af planloven, som gør det lettere at bo permanent i sommerhuset, siger chefkonsulent i Ældre Sagen Olav Felbo til Politiken.

I øjeblikket skal pensionister have ejet deres sommerhus i otte år, før de kan flytte permanent ind i det.

Kommunerne kan dispensere for reglerne efter fem års ejerskab.

Men på Christiansborg tegner der sig et flertal for at lempe reglerne i planloven, så man blot skal have ejet sommerhuset i et år, inden man som pensionist kan gøre sommerhuset til fast bopæl.

- Det vil helt sikkert gøre det mere overkommeligt for flere at anskaffe sig et sommerhus, som de kan flytte ind i permanent. Det er dyrt at have to boliger, siger Olav Felbo.

Det er ikke kun lysten, der får pensionisterne til at vælge et liv i sommerlandet, vurderer en økonom.

- Der er penge at hente. Så det er ikke kun havmåger og naturen, der trækker, men i høj grad almindelig økonomisk snusfornuft, siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea til Politiken.

Hun henviser til, at helårshusene de seneste år er steget væsentligt mere i pris end sommerhusene. Dermed bliver sommerhusene til et økonomisk attraktivt alternativ for mange ældre.

Hun er ikke er i tvivl om, tendensen vil forstærkes de kommende år, hvis planloven lempes.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.