Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pegida-bagmand: Vi har vækket bevidstheden hos folk

To demonstrationer, som organisationen Pegida mandag aften stod bag i København og Aarhus, forløb gnidningsfrit. Talsmanden for Pegidadk er tilfreds og bebuder flere demonstrationer de kommende mandage.

Nicolai Sennels er psykolog, ivrig læserbrevsskribent og tidligere folketingskandidat for Dansk Folkeparti. Foto: Nils Meilvang
Nicolai Sennels er psykolog, ivrig læserbrevsskribent og tidligere folketingskandidat for Dansk Folkeparti. Foto: Nils Meilvang

Uge efter uge har tusindvis af tyskere været på gaderne i Dresden for at demonstrere mod »islamisering af vesten« i bevægelsen Pegida.

Mandag aften var turen kommet til de danske gader, da søsterorganisationen Pegidadk havde kaldt til demonstrationer i København og Aarhus.

Cirka 200 deltog i demonstrationen i hovedstaden, mens Pegida blot kunne mønstre cirka 30 personer i landets næststørste by.

Politiet var i begge byer talstærkt til stede, da der var varslet moddemonstrationer. Men alt forløb fredeligt, og der blev ikke foretaget anholdelser i forbindelse med demonstrationerne.

Talsmanden for Pegidadk, Nicolai Sennels, der deltog i demonstrationen i København, er tilfreds med forløbet.

»Vi har set et bredt udsnit af befolkningen, unge som gamle og folk midtimellem. Det, vi ville, var netop at lave et tilbud for almindelige danskere, der er bekymrede om de ting, vi hører om i fjernsynet,« siger talsmanden til TV 2.

»Jeg tror, vi har vækket bevidstheden om, at der er nogle folk, der synes, det er for meget med den vold og terror. Vi er nogle folk, der står med ansigtet fremme og siger, at det her er vi imod,« siger Nicolai Sennels.

Både i København og Aarhus var moddemonstrationerne større end Pegidas demonstrationer. I Aarhus havde bevægelsen »Aarhus for mangfoldighed« samlet op mod 300 deltagere, og det samme antal var mobiliseret af »Revolutionære Antifascister« til moddemonstration i København.

Også i Esbjerg var der demonstration mandag aften. Her var det organisationen »Stop Islamiseringen af Danmark«, der demonstrerede. Mellem 70 og 100 deltagere tog ifølge politiet del i demonstrationen, mens en moddemonstration blev bakket op af op mod 400 personer.

Seniorforsker Cecilie Banke, Dansk Institut for Internationale Studier, mener, at de antiislamistiske demonstrationer får svært ved at tiltrække et stort publikum i Danmark.

Hun mener, at den frie debat i Danmark betyder, at Danmark - modsat Tyskland - ikke har lagt låg på kritikken af islam.

»Det har været muligt at udtrykke bekymring og komme med endda temmelig rabiate holdninger om muslimer. Kritikken har haft meget mere frit løb herhjemme,« siger Cecilie Banke til DR Nyheder.

Pegidadk bebuder på organisationens Facebook-side, at man vil afholde lignende demonstrationer de kommende mandage.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.