Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

PC skal holde diabetikere på dydens smalle sti

Diabetikere i København får ud­leveret computere, som gør det muligt at følge med i, om de opfører sig pænt eller skejer ud.

»Jeg har faktisk tabt mig en lille smule. Dejligt.«

John Hansen, der er diabetiker, er i gang med sine daglige målinger af vægt, blodtryk og blodsukker. Det foregår hjemme i lejligheden på Nørrebro med hans sorte kat som interesseret tilskuer, og tallene på vægten og de andre måleapparater ryger automatisk via et tryk på skærmen ind i den tavle-PC, som han har fået udleveret af Københavns Kommune.

På den måde kan både John Hansen selv og de behandlere, han er i kontakt med, følge med i - både dag for dag og over tid - om han har skejet ud med f.eks. for mange pizzaer og for lidt motion, eller om han holder sig på dydens smalle sti. I projektet indgår således også, at han én gang om måneden har en videokonsultation med en sygeplejerske, som med afsæt i målingerne kan drøfte udviklingen og rådgive ham om, hvad han skal gøre.

»Man har en følelse af, at hospitalet kan tjekke, om jeg opfører mig pænt. Der bliver holdt øje med én, og det er helt klart med til at give en form for tryghed,« siger han.

Tavle-computeren indgår i et nyt projekt, som Københavns Kommune og Bispebjerg Hospital har indledt for at høste erfaringer med, hvordan teknologiske løsninger, såkaldt telemedicin, forhåbentligt kan være med til at løfte indsatsen for det hastigt voksende antal type 2-diabetikere - vel at mærke uden at de offentlige sundhedsudgifter eksploderer.

Projektet skal motivere patienter

Udfordringen for diabetikere har altid været at ændre livsstil på permanent basis. Mange formår at tabe sig og få blodsukkeret til at dale, så længe de er inde i de trænings- og kostprojekter, som de kan deltage i hos kommunen og på hospitalet. Men når projekterne afsluttes efter få måneder, og patienterne overlades til sig selv, oplever mange, at vægten og de øvrige tal på ny kravler i vejret.

En del formår faktisk heller ikke at gennemføre de tilbudte projekter. En opgørelse fra diabetes-ambulatoriet på Bispebjerg Hospital viser således, at mindst 25 pct. af patienterne ikke får et helt rehabiliteringstilbud på grund af såkaldte comliance-problemer (udeblivelser, manglende ønske om at deltage etc.).

Alle diabetes-patienter anbefales at måle sit blodsukker og skrive tallene ind i en dagbog, som hospitalet gerne ser, at de tager med, når de kommer til kontrol. Det er der også en del, der gør, men der er også rigtigt mange, der glemmer den, ikke får lavet målingerne eller »tillemper« dem, så de mere afspejler patientens drømme end realiteterne.

»Vi håber, at tavlecomputeren og projektet kan være med til at motivere patienterne til at få foretaget målingerne og få indarbejdet nogle vaner, så man bedre husker at måle hver dag og tage sin medicin. Forhåbentligt vil det også være muligt at nå ud til nogle patienter, som det kniber med at fastholde i dag,« siger læge Caroline Raun Hansen, som er tovholder på projektet for Bispebjerg Hospital.

Projektet i København kører i otte måneder og indgår også i en generelt øget satsning på telemedicin. Der er netop lanceret en national handlingsplan med en pulje på 80 mio. kr. til at få sat fart på udviklingen og få gang i projekter i større skala. Håbet er, at man i højere grad kan få involveret det hastigt voksende antal kronisk syge i deres egen behandling, hvilket gerne skulle forbedre indsatsen og forebygge indlæggelser og hyppige ambulatoriebesøg.

Planen kan spare 800 mio. kr.

Alene inden for kategorien »hjemme-monitorering«, som projektet i København hører under, vil der ifølge handlingsplanen kunne spares 800 mio. kr. om året i sundhedsudgifter, hvis telemedicinske løsninger udbredes til alle patienter indenfor fem store sygdomsgrupper, herunder diabetes og kronisk obstruktiv lungelidelse (KOL).

»Man kan være bekymret for, at telemedicin vil udelukke en del patienter, som ikke er vant til at bruge computere. Men i projektet i København er der tale om en meget simpel teknologi, som man ikke behøver være superbruger for at anvende. Det er en meget effektiv måde at hjælpe folk på. Dels giver det mere tryghed, og dels hjælper de selv til,« siger sundhedsborgmester i København Ninna Thomsen (SF).

John Hansen har haft computeren siden maj, og han er ikke i tvivl om, at den har gjort en forskel.

»Tidligere kom min blodsukkerprocent aldrig under 12; nu er den nede under syv.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.