Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Patienterstatningen maner til ro efter EU-dom om vaccine

EU-dom om sammenhæng mellem vaccine og sygdom vil ikke føre til flere erstatninger i Danmark, siger myndighed.

- Domstolen siger, at man nu kan kigge mere frit på, hvad der kan være årsagen til en patientskade, men det gør vi allerede i forvejen, siger Karen-Inger Bast, direktør i Patienterstatningen. Scanpix/Fred Tanneau/arkiv
- Domstolen siger, at man nu kan kigge mere frit på, hvad der kan være årsagen til en patientskade, men det gør vi allerede i forvejen, siger Karen-Inger Bast, direktør i Patienterstatningen. Scanpix/Fred Tanneau/arkiv

Patienterstatningen afviser, at en afgørelse i EU-Domstolen onsdag vil føre til flere erstatningssager i Danmark.

»Domstolen siger, at man nu kan kigge mere frit på, hvad der kan være årsagen til en patientskade. Men det gør vi allerede i forvejen,« siger Karen-Inger Bast, direktør i Patienterstatningen.

Patienterstatningen behandler erstatningskrav fra patienter, der er kommet til skade i forbindelse med behandling på eksempelvis et hospital, hos egen læge eller som følge af bivirkninger efter et lægemiddel.

Onsdag fastslog EU-Domstolen, at det er muligt for en fransk familie at bevise, at der er sammenhæng mellem en vaccine mod hepatitis B og sygdommen sklerose.

Man kan ifølge domstolen blot henvise til den tidsmæssige sammenhæng og andre lignende tilfælde. De behøver altså ikke at kunne bevise en videnskabelig sammenhæng mellem vaccinens bivirkninger og udviklingen af sklerose.

»Jeg mener ikke, at dommen kommer til at betyde noget for danske patienter.«

»Det, EU-Domstolen siger, er, at der er fri bevisbedømmelse, når man skal finde ud af, om en vaccine kan give skader.«

»Sådan er det i forvejen i dansk ret, og det er også det, vi opererer med,« siger Karen-Inger Bast.

Ifølge hende har Patienterstatningen behandlet fire sager, der ligner den fra Frankrig, mellem 2007 og 2015.

I en af de fire sager blev der givet erstatning, uden det var nødvendigt at bevise en videnskabelig sammenhæng mellem lægemidlet og udviklingen af den pågældende sygdom.

I de tre andre sager blev der ikke udbetalt erstatning.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er det beskrevet i produktinformationen for hepatitis B-vacciner, at sklerose er blevet rapporteret i tidsmæssig sammenhæng med vaccinationen.

Der er dog i flere tilfælde ikke påvist en årsagssammenhæng.

Der er indberettet tre tilfælde af sklerose som formodet bivirkning ved hepatitis B-vaccine i Danmark.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.