Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Passiv deltager i overfald får skærpet straf i Højesteret

Dommerne i landets øverste domstol er uenige i sag mod mindre begavet mand, der lokkede offer i baghold i Køge

Højesteret har fulgt anklagemyndighedens ønske om en ubetinget straf til mand, der ikke sagde fra, da en person blev slået og frihedsberøvet. Free/Per Johansen/domstol.dk/arkiv
Højesteret har fulgt anklagemyndighedens ønske om en ubetinget straf til mand, der ikke sagde fra, da en person blev slået og frihedsberøvet. Free/Per Johansen/domstol.dk/arkiv

København. Selv om en ung mand ikke selv deltog aktivt i grov vold og frihedsberøvelse, skal han ikke slippe for en ubetinget straf.

Det fastslår Højesteret onsdag i en sag fra Køge. Landets øverste domstol ændrer landsrettens dom, som lød på samfundstjeneste, til ubetinget fængsel i et år.

Manden blev lovet 1000 kroner af to andre for at lokke offeret hen til Burger King i Køge en aften i august 2016.

Han satte sig ind på forsædet af en bil, da de to tvang offeret med en tur til Askerød ved Hundige. Her gik de to andre løs på den frihedsberøvede.

Blandt andet blev han hakket i hovedet med en kniv, ligesom han fik et slag med en sten og en mukkert.

Manden, der er i 20'erne, tilkaldte ikke politiet og gjorde intet for at afbryde overfaldet og frihedsberøvelsen.

Det var anklagemyndigheden, der havde anket landsrettens dom om samfundstjeneste til landets øverste domstol.

Her siger tre af de fem dommere, at ubetinget fængsel i et år er det rigtige resultat, mens to andre har stemt for en mildere dom.

Manden, der er i 20'erne, har begrundet sin passivitet med, at han var bange for de to andre.

I øvrigt er han ikke særligt godt begavet og har problemer med narko. En dom på et års ubetinget fængsel vil betyde, at han mister lærepladsen, og dette lægger mindretallet på to dommere vægt på.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.