Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Partier enige om mild beskæring af værnepligt

OPDATERET 13.44: DF og regeringen er blevet enige om antallet af værnepligtige næste år, erfarer Berlingske. Partierne bag det nuværende forsvarsforlig er indkaldt til møde i Forsvarsministeriet klokken 14.

Antallet af værnepligtige beskæres i det nye forsvarsforlig. Fra 5000 i år til 4200.
Antallet af værnepligtige beskæres i det nye forsvarsforlig. Fra 5000 i år til 4200.

Dansk Folkeparti og regeringen er blevet enige om antallet af værnepligtige næste år, erfarer Berlingske. Dermed synes vejen banet for et forsvarsforlig kan indgås i dag. Antallet af værnepligtige bliver 4.200 mod 5.000 i år.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, er meget tilfreds med resultatet.

- Det betyder, at vi fortsat har værnepligt på et robust niveau, som betyder, at især Hæren kan kæmpe på samme niveau som hidtil. Dette har været fuldstændig afgørende for os, siger hun.

Ud over kravet om at fastholde værnepligten på det hidtidige niveau har Dansk Folkeparti afvist at lukke kaserner med besparelser som begrundelse. Derfor ventes det, at spørgsmålet om kaserner sendes tilbage til Forsvarskommandoen, som skal komme med en militærfaglig indstilling i løbet af 1. kvartal 2013. Meget taler dog for, at resultatet vil blive det samme, som forsvaret tidligere er nået frem til; nemlig at Varde og Høvelte må lukke.

Partierne bag det nuværende forsvarsforlig er indkaldt til møde i Forsvarsministeriet klokken 14, hvor den endelig tekst ventes forhandlet på plads.

Den konservative forsvarsordfører Lene Espersen siger, at partierne er blevet enige om at frede værnepligten frem til 2020. Det betyder, at værnepligten ikke skal diskuteres, når der skal indgås forsvarsforlig næsten gang, i 2017.

- Det er en vigtig grund til, at vi har sagt ja til at reducere antallet af værnepligtige. Desuden er vi enige om, at forsvarsministeren kan skrue op for antallet af værnepligtige, hvis der bliver behov for det, siger hun.

Ved at overlade beslutningen om eventuelt at øge indkaldelsen af værnepligtige til den siddende minister undgår man at et enkelt forligsparti kan blokere for at øge antallet.

Som det tidligere har været fremme, skal spørgsmålet om kasernelukninger endnu engang bedømmes i Forsvarskommandoen. Inden udgangen af 1. kvartal skal forsvarschefen komme med en indstilling om hvilke kaserner der kan undværes, når Hæren samles i fem centre.

- Det er først nu gået op for Dansk Folkeparti, at Hærens nye struktur betyder, at der bliver kaserner i overskud. Men nu tager vi en runde mere om det og træffer beslutning til foråret, siger Lene Espersen.

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, er »overordenligt godt tilfreds« med forliget.

- Vi er blevet imødekommet på de prioriteter, vi har. Vi har fået garanti for, at Hæren også i fremtiden kan indsætte op til 800 mand kontinuerligt i en mission, siger han.

Også Venstre lægger vægt på, at partierne nu er enige om, at værnepligten består ikke blot i den kommende femårige forligsperiode, men rækker frem til 2020.

- Vi er fremme ved snorene nu, siger Troels Lund Poulsen.

Efter alt at dømme bliver der altså tale om at lukke kaserner, men med nogle måneders forsinkelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.