Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pape vil have højere aldersgrænse til lægdommere

Justitsminister Søren Pape (K) har sendt et lovforslag i høring om aldersgrænsen for nævninge og domsmænd.

Aldersgrænsen for nævninger og domsmænd er for lav, og den bør forhøjes.

Det mener justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der i et svar til Folketinget oplyser, at han har sendt et lovforslag i høring hos en række myndigheder og organisationer.

Som reglerne er nu, kan personer, der fylder 70 år i løbet af den fireårige udtagelsesperiode, ikke blive nævning eller domsmand.

Men nu foreslår justitsministeren, at grænsen sættes op til 75 år.

- Dette vil svare til en forhøjelse af aldersgrænsen, der er foretaget ved for eksempel obligatorisk fornyelse af kørekort, lyder det blandt andet i lovforslaget.

Domsmænd og nævninge er lægdommere. Det vil sige almindelige mennesker, som ikke er uddannet inden for retssystemet. Man kan ikke blive domsmand, hvis man er ansat ved politiet, er advokat eller fængselsbetjent.

Domsmænd hjælper rettens dommere med at dømme i de straffesager, hvor den tiltalte nægter sig skyldig, og hvor anklageren kræver fængselsstraf.

Nævninge deltager derimod i straffesager, hvor anklagemyndigheden kræver fængsel i mindst fire år. Nævninge må desuden kun tale med dommeren, når alle beviser er blevet fremført i retten.

Omkring 10.000 danskere er lægdommere.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.