Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pædofil og voldtægtsmand får endelig dom

Forvaring eller ej? Det spørgsmål skal Højesteret tage stilling til to gange torsdag, når en pædofil bagmand og en voldtægtsmand skal have deres endelige dom.

Højesteret skal torsdag sætte et endegyldigt punktum i to af de mest omtalte sædelighedssager i Danmark.
Højesteret skal torsdag sætte et endegyldigt punktum i to af de mest omtalte sædelighedssager i Danmark.

Højesteret skal torsdag sætte et endegyldigt punktum i to af de mest omtalte sædelighedssager i Danmark.

Retten skal afgøre, hvorvidt en pædofil bagmand skal idømmes forvaring, og hvorvidt en voldtægtsforbryder skal fritages for forvaring.

Forvaring indebærer, at den dømte er indespærret på ubestemt tid. Det gør straffen til en af de hårdeste i landet.

Den ene sag drejer sig om en 50-årig mand fra Randers, der er dømt for at have begået seksuelle krænkelser mod fire børn i perioden 2008-2009.

Derudover har han spillet en nøglerolle som bagmand i to pædofile netværk på internettet. Her var kravet, at brugerne skulle indsende selvproduceret børnepornografisk materiale, der var nyt eller sjældent.

I Vestre Landsret blev den 50-årige idømt fængsel i syv år i 2016, men anklagemyndigheden kræver, at dommen bliver skærpet til forvaring.

Landsretten lagde vægt på, at de groveste overgreb på børn ikke var foretaget af ham selv, men af andre personer efter hans tilskyndelse.

Blandt andet derfor var der ikke »fuldt tilstrækkeligt grundlag« for at give forvaring, lød det.

Anklageren mener dog, at der er en betydelig risiko for, at han gentager forbrydelsen, som bør forhindres med en forvaringsdom.

En dom til forvaring forudsætter netop, at retten finder det nødvendigt med en tidsubestemt foranstaltning frem for straf for at forhindre den dømte i at begå ny farlig kriminalitet.

Den anden sag omhandler en congolesisk hjemmehjælper, der har jagtet og voldtaget kvinder i det københavnske natteliv.

Han er skyldig i at have kidnappet og voldtaget tre unge kvinder, ligesom han forsøgte at gøre det samme mod to andre.

Den dengang 25-årige mand blev vurderet til at være så farlig for samfundet og sine medmennesker, at både Københavns Byret og Østre Landsret valgte at dømme ham til forvaring for at forebygge, at han begik nye voldtægter.

Mandens forsvarer er gået videre til Højesteret med et krav om, at hans klient får en almindelig fængselsstraf.

I Danmark sidder omkring 70 dømte i forvaring.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.