Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Pædagoger: Kysseforbud kan være fint i nogle institutioner

I flere vuggestuer og børnehaver må pædagogerne ikke kysse børnene. Det vigtigste er klare regler, lyder det.

Børnehavebørn på udflugt. Free/Arkivfoto
Børnehavebørn på udflugt. Free/Arkivfoto

Skal lille Emil have et trøstende kys på panden, hvis han falder og slår sig i børnehaven? Eller skal lille Sofie have et kys på kinden, når hun har 40 i feber?

Pædagogernes fagforening, Bupl, har ikke retningslinjer for, om pædagoger skal kysse børn i institutionerne. Det må den enkelte institution diskutere og afgøre, mener faglig sekretær Mette Aagaard Larsen, der er medlem af Bupls forretningsudvalg:

- Der er rigtig mange, der har rigtig mange meninger om, hvorvidt man må kysse børn - og hvor man må kysse dem, og hvornår man må kysse dem.

- Derfor stiller det både pædagoger, børn og forældre bedre, hvis man i den enkelte institution er enig om, hvordan man forholder sig til det.

Bupl har ikke noget overblik over, hvor mange institutioner der har skrevet en egentlig kyssepolitik ned. Mette Aagaard Larsens bud er, at det er et emne, der bliver diskuteret i alle institutioner.

Berlingske har været i kontakt med flere børnehaver, der har opsat kysseforbud. Og det kan være en god idé - hvis det vel at mærke bliver fulgt op af en strategi for, hvordan børnene undgår at føle sig afvist af pædagogerne, påpeger Mette Aagaard Larsen:

- Hvis institutionen har forbud mod kys, så bliver man nødt til også at have diskussionen om, hvad pædagogerne så gør, hvis børnene kommer og søger kys hos pædagogerne, siger hun.

- Der skal man finde en fagligt velfunderet argumentation og holde fast i reglen, så man kan hjælpe børnene, så de ikke føler sig afvist.

Spørgsmål: Hvorfor formulerer I ikke i Bupl nogle generelle retningslinjer, så der er klarhed for alle?

- Vi kan ikke sige, at der er noget, der er entydigt rigtigt eller forkert, siger Mette Aagaard Larsen.

- Sidder du med et halvandet år gammelt barn på skødet, og barnet har 40 i feber, og pædagogen kysser i håret, så sker der jo ingenting. Arbejder du med klubbørn og begynder at kysse dem, så vil der nok blive sat spørgsmålstegn ved det.

Kyssediskussionen vækker også følelser på Christiansborg, hvor politikere lige fra Alternativets Pernille Schnoor til Dansk Folkepartis Pernille Bendixen er fortalere for at lade pædagogerne kysse børnene frit.

/ritzau

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.