Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Påstået Tvind-selskab klar til at rykke ind flere steder i landet

Organisationen UFF vil fremover betjene tøj- og tekstilcontainere på offentlige genbrugspladser i hovedstadsområdet. Selskabet, der bliver beskyldt for at have forbindelser til Tvind-bevægelsen, håber at udvide til flere steder i landet i fremtiden.

Tidligere så UFFs containere ud som denne. På de offentlige genbrugspladser i hovedstadsområdet fremgår det dog ikke, at UFF stå for driften - ifølge UFF efter ønske fra Amager Ressourcecenter.
Tidligere så UFFs containere ud som denne. På de offentlige genbrugspladser i hovedstadsområdet fremgår det dog ikke, at UFF stå for driften - ifølge UFF efter ønske fra Amager Ressourcecenter.

Du kender det sikkert: Din yndlingssweaters er blevet for lille og jeansene er blevet for slidte. Men i stedet for at smide tøjet ud afleverer du det i en tøjcontainer på den nærliggende genbrugsplads. Og hvad sker der så egentlig med det derefter?

Det spørgsmål er blevet aktuelt efter, det i hovedstadsområdet er blevet besluttet, at foreningen Udlandshjælp fra Folk til Folk - i daglig tale ofte bare UFF - skal overtage driften af tøj- og tekstilcontainerne på de offentlige genbrugspladser i området.

For UFF mistænkes for at have bånd til Tvind-bevægelsen, og derfor har beslutningen om at lade foreningen overtage driften allerede skabt kritik, skrev Politiken onsdag.

Den kritik preller dog af på foreningens daglige leder Else Hanne Henriksen, der barsler om, at man vil forsøge at ekspandere på området fremadrettet.

UFF forsikrer: Ingen økonomiske bånd til Tvind

»Vi vil selvfølgelig drive vores indsamling videre og arbejde i forhold til vores mål. En af metoderne der, er at handle med brugt tøj,« siger hun.

UFF benægter ikke, at foreningen er oprettet af lærere med tilknytning til Tvind tilbage i 1970erne, men »det er jo ikke det samme som, at vi sender penge til Tvind, eller vi er en del af hverken Tvinds eller lærergruppens økonomi,« siger Else Hanne Henriksen. Hun understreger flere gange, at UFF ikke har økonomiske bånd til Tvind.

»Nej, det er der ikke. Vi har ingen økonomiske forbindelser til Tvind. Det overskud, vi kan generere ved at handle med brugt tøj, er penge, vi bruger til at støtte projekter som aidsbekæmpelse og sundhedsprojekter i Zimbabwe, og fødevareprojekter i både Zimbabwe og Guinea Bissau,« siger den daglige leder.

Ud over kritikken af de mulige bånd til Tvind er foreningen blevet kritiseret for at nægte at lægge sine regnskaber frem. Hverken Politikens journalist eller politikerne i Borgerrepræsentationen, har ifølge Politikens dækning af sagen, kunnet få regnskaberne udleveret.

UFF glæder sig over samarbejdet

Regnskaberne er dog afleveret til Amager Ressourcecenter, der er den kommunalt ejede institution, som driver genbrugspladserne, og desuden har UFF planer om at lægge dem ud på hjemmesiden, når den er helt oppe at køre, og derfor har foreningen svært ved at forstå den del af kritikken.

»Hvis der er nogle ting, de har behov for at se eller høre, så står vi da til rådighed for bestyrelsen med det. Vi er meget glade for samarbejdet, og indgår gerne i dialog,« siger Else Hanne Henriksen.

Ud over udbudsrunden i København, har UFF foreløbigt kun budt på en anden opgave, fortæller hun. Det drejede sig om tjansen på Reno Djurs syd for Grenå, som foreningen dog tabte.

Med aftalen i hovedstadsområdet betaler UFF ifølge Politikens dækning i omegnen af 700.000 kroner til Amager Ressourcecenter. Der er tale om betaling for det tøj og de tekstiler, som UFF henter fra containerne. Pengene katalyseres til projekter rundt om i verden via UFFs paraplyorganisation Humana.

Retssagerne mod Tvinds ledelse er endnu ikke afsluttet, fordi hovedpersonerne siden 2006 er udeblevet fra retten. I dag er de efterlyst via Interpol.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.