Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Påsatte brande er dagligdag i København

I den seneste uge har der været 20 containerbrande i København, og det er ikke ekstraordinært. Forældrene skal tage ansvar, lyder det fra politi og far til børn.

Tirsdag aften spærrede denne brand et kryds på Nørrebro. I nat blev der sat ild til containere seks andre steder i byen.
Tirsdag aften spærrede denne brand et kryds på Nørrebro. I nat blev der sat ild til containere seks andre steder i byen.

Det lufter af røg. Sirenerne hyler. Flammer står op af en container. Sådan oplevede Tino Gerner Bissø aftenen i går, da der endnu en gang var sat ild til containere, denne gang på Arildsgård i Brønshøj.

- Jeg tænkte: 'Nu ikke igen', fortæller Tino Gerner Bissø, som selv på 40 meter fra branden.

I den seneste uge er der blevet sat ild til containere 20 steder i København. Det er mere end dobbelt så mange som ugen forinden, men det er ikke ekstraordinært.

- Det har været en stigning i den seneste uge, især efter urolighederne i weekenden. Når der opstår en situation, hvor der er uroligheder, så er der nogle unge, som skal give sig til kende, og så bliver der sat ild til containere, siger Bertel Hejlesen, vicepolitikommissær i Københavns Politis Brandsektion.

Og brandene bliver sjældent opklaret.

- Det sker ofte sent om aften eller om natten, så vi får ikke nogen oplysninger om, hvem der gør det, så vi ved ikke, hvor vi skal lede, siger han.

Forældrene har et ansvar
Hos politiets Station Bellahø, som er rykket ud til mange af brandene, fortæller den operative leder Benny Ernst Øchkenholt, at det er unge helt ned til 12-årsalderen, der står bag.

- Det ligner drengestreger, og det skaber utryghed for borgerne, så vi vil i den kommende tid være mere til stede i de udsatte områder og være mere opsøgende ved at snakke med folk, siger han.

Men forældrene har også et ansvar, siger den operative leder:

- Vi vil gerne appellere til, at forældrene orienterer sig om, hvad deres børn går og laver i de sene aftenstimer.

Far: Aktiver jeres børn
Tino Gerner Bissø har selv en pige på 3 år og en dreng på 8 år. Og han er ikke i tvivl om, at de unge, som tænder ild til containere, keder sig, og tror de er seje.

- For at min dreng ikke skal komme ud i kriminalitet afprøver jeg ham af, når vi går en tur. Så leger vi, at jeg er fra en bande, og jeg spørger ham, om han ikke vil gøre mig en tjeneste, fortæller faren.

Tino Gerner Bissø mener, forældrene skal aktivere de unge og lære dem, at man ikke laver kriminalitet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.