Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Overraskende mange vil være officer

Antallet af ansøgninger til de nye officersuddannelser ser ud til at opfylde målene.

De fleste værn får de ansøgere til officersuddannelserne, som de har brug for.
De fleste værn får de ansøgere til officersuddannelserne, som de har brug for.

Forsvarets frygt for at mangle kvalificerede ansøgninger til de fremtidige officersuddannelser er foreløbig gjort til skamme. Efter udløbet af ansøgningsfristen har Forsvarsministeriets Personalestyrelse talt 289 kvalificerede ansøgninger, hvilket er betydeligt over de 220, som forsvaret har behov for, oplyser chefen for personalestyrelsens bemandingsdivision, Henrik Ryberg.

At ansøgningerne er kvalificerede betyder, at ansøgeren opfylder de formelle krav om forudgående uddannelse. Tidligere optog forsvaret officerselever direkte fra gymnasiet. Nu lyder kravet, at ansøgerne skal have en bacheloruddannelse.

Men afprøvningen af ansøgernes fysiske og intellektuelle formåen udestår stadig. Ansøgerne skal igennem en slags optagelsesprøve, som vil sortere en del af dem fra.

»Vi regner med, at to tredjedele falder fra undervejs,« forklarer Henrik Ryberg.

Eksempelvis ønsker Hærens Officersskole, at 35 kadetter indleder uddannelsen til august – og har derfor behov for 105 kvalificerede ansøgere, inden optagelsesprøverne starter. Antallet af kvalificerede ansøgninger til Hæren nåede op på 202.

Pessimistisk skøn

En undersøgelse blandt universitetsstuderende foretaget af Epinion forudsagde i august sidste år, at forsvaret kunne forvente 100-125 ansøgninger om året. »Det er Epinions vurdering, at det over en flerårig periode vil være vanskeligt at rekruttere det ønskede antal kvalificerede ansøgere,« fastslog Epinion. Men det var altså i år for pessimistisk.

Antallet af ansøgere til Søværnets tekniske officersuddannelser er dog stadig for lavt. Målet var 48 kvalificerede ansøgninger, men der kom kun præcist det halve antal. Søofficerer med en teknisk uddannelse er en mangelvare både på militære og civile skibe.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.