Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Overlevende lærer vidner om Præstø-ulykken

Den kvindelige lærer fra Lundby Efterskole, der overlevede kæntringsulykken på Præstø Fjord i 2011, skal tirsdag fortælle sin version af sagen.

En båd i Præstø Fjord, hvor to lærere og tretten elever fra Lundby Efterskole kæntrede i en dragebåd i februar 2011
En båd i Præstø Fjord, hvor to lærere og tretten elever fra Lundby Efterskole kæntrede i en dragebåd i februar 2011

Ti tidligere elever på Lundby Efterskole, som var involveret i kæntringsulykken på Præstø Fjord for knap to år siden, har allerede været i vidneskranken ved Retten i Nykøbing Falster. Tirsdag eftermiddag er turen kommet til den kvindelige lærer, der overlevede, mens hendes mandlige kollega mistede livet.

Forud for den kvindelige lærer har flere andre vidner, der blandt andet var til stede på havnen den skæbnesvangre dag i 2011, siddet foran anklager og forsvarer og har skullet afgive forklaring.

Mange af spørgsmålene er gået på vejret, hvorvidt det var blæsende og koldt, så der kan dannes et billede af, om det var forsvarligt af idrætsholdet med to lærere i spidsen at sejle ud i dragebåden.

Lignende spørgsmål blev i sidste uge stillet til eleverne sammen med adskillige spørgsmål om skolens oplysninger om sikkerhed og sikkerhedssituationen på efterskolen generelt.

I alt var 13 elever med under sejladsen 11. februar 2011, men fordi de fleste lå i det iskolde vand i længere tid, har de fået varige mén. Syv blev erklæret klinisk døde, men blev genoplivet. Tre har dog taget så meget skade af ulykken, at anklageren har vurderet, at det ikke tjente noget formål at indkalde dem som vidner.

Alligevel dukkede de op i retssalen i Nykøbing Falster i sidste uge for at følge sagen, hvor efterskolen som juridisk person og forstanderen, Truels Truelsen, er tiltalt for uagtsomt manddrab, uagtsom legemsbeskadigelse og overtrædelse af loven om sikkerhed til søs. Mens skolen kan ende med en bødestraf, risikerer forstanderen fængsel.

Dommen falder 1. februar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.