Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Overlæger svarer igen på SFs kritik af bijobberi

SFs kritik af de danske lægers bijobberi er skudt helt ved siden af, mener Overlægeforeningen og Foreningen af Speciallæger. Det gavner tværtimod, lyder meldingen.

I sidste uge langede SFs sundhedsordfører, Jonas Dahl, ud efter lægernes lyst til at bijobbe, hvilket han kaldte for et »anseeligt problem«.Men Overlægeforeningen og Foreningen af Speciallæger har svært ved at se problematikken.

- Vi er lodret uenige i den her kritik, da lægerne passer deres arbejde i det offentlige, som de skal. Danskerne skal kun være glade for, at de arbejder med andre syge patienter i deres fritid, siger Anja Mitchell, der er formand for foreningen.

- Det er jo ikke sådan, at bibeskæftigelse kun foregår på privathospitaler. De fleste bijob har noget med uddannelse eller forskning i det offentlige at gøre, understreger hun.

En rundspørge, som Berlingske Nyhedsbureau har lavet til de fem regioner, viser, at andelen af læger, der bijobber, varierer fra 20 til 50 procent afhængigt af, hvilke slags bijob man tæller med.

Det var især de læger, som bruger fritiden på at arbejde på private hospitaler, som Jonas Dahl var utilfredse med. Han kaldte det »moralsk forkert«.

En undersøgelse fra Syddansk Universitet fra 2010 viser, at det er under 10 procent af lægerne, der bijobber i det private. Og hvis Jonas Dahl vil have det tal længere ned, så opfordrer Anja Mitchell ham til at gøre noget ved det selv.

- Man kan jo øge arbejdskapaciteten på de offentlige hospitaler. Det kræver jo bare, at politikerne prioriterer, hvor skattekronerne skal lægges, siger formanden.

Anja Mitchell understreger, at lægerne allerede har pligt til at oplyse, om de arbejder i fritiden, og det er nok til at styre, om bijobberiet tager overhånd.

Hun ser i det hele taget ingen grund til skærpe reglerne omkring bijobberi, da det er med til at bringe ventelisterne ned og få de lægefaglige hjul til at køre rundt i Danmark.

- Også de læger, der bijobber på andre sygehuse, tager lige så mange ekstra vagter på deres primære arbejdsplads, og de bidrager lige så meget til forskning og andre aktiviteter på de offentlige sygehuse, så jeg kan slet ikke genkende den bekymring, som SF kommer med, siger Anja Mitchell.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.