Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Overlæge vil forbyde al medicin mod psykisk sygdom

Medicin mod psykiske sygdomme skal helt fjernes, fordi den skader mere end den gavner, mener overlæge Peter Gøtzsche, der advarer om, at medicinen i værste fald kan få folk til at begå selvmord.

Medicin mod psykiske sygdomme er så farlig for patienterne, at samtlige præparater bør forbydes. Sådan skriver overlæge og dr. med. Peter Gøtzsche i en kronik i mandagens udgave af Politiken, hvor han retter en hård kritik af psykiatere og læger, der udskriver hjernemedicin.

»Vores borgere ville være langt bedre stillet, hvis vi fjernede alle psykofarmaka fra markedet, fordi lægerne ikke er i stand til at håndtere dem,« skriver han i kronikken.

Peter Gøtzsche er leder af Det Nordiske Cochrane Center ved Rigshospitalet, og han har i flere år forsket i medicin mod psykisk sygdom.

Han skriver i kronikken, at indflydelsesrige, danske psykiatere baserer deres virke på ti »myter« om psykiatri og medicin. Ved at holde liv i myterne fastholder de patienterne i medicinsk behandling, hvorved patienter oplever voldsomme bivirkninger, har svært ved at stoppe brugen af medicin og i værste fald begår selvmord på grund af medicinen.

En af de centrale myter, som Peter Gøtzsche omtaler, danner hele udgangspunktet for at behandle mennesker med psykisk sygdom med medicin. Nemlig at psykisk sygdom skyldes en »kemisk ubalance i hjernen«, som medicinen kan rette op på.

Peter Gøtzsche mener, at myten holdes i live af psykiaterne, og det har alvorlige konsekvenser for patienterne, der fastholdes i en afhængighed af medicinen.

»Der er ikke nogen kemisk ubalance til at begynde med, men når man behandler psykiske lidelser med lægemidler, skaber man en kemisk ubalance, en kunstig tilstand, som hjernen forsøger at modvirke. Dette bevirker, at man får det dårligt, når man forsøger at holde op med at tage medicinen,« skriver han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.