Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Overlæge: Udrejsecenter nedbryder mennesker

De bor i celler i et tidligere fængsel, der er hegn og adgangskontrol. Og de forhold er sammen med følelsen af magtesløshed med til at øge risikoen for at blive syg.

Arkivfoto: En psykiatrisk overlæge med indgående kendskab til udlændingeområdet er stærkt kritisk overfor Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland.
Arkivfoto: En psykiatrisk overlæge med indgående kendskab til udlændingeområdet er stærkt kritisk overfor Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland.

En psykiatrisk overlæge med indgående kendskab til udlændingeområdet er stærkt kritisk overfor Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland.

»Jeg udtaler mig som læge. Det er et helbredsskadeligt system«, siger psykiatrisk overlæge Ebbe Munk Andersen til DR P4 Midt & Vest.

I 15 år har han været ansvarlig for den lægefaglige praksis i Røde Kors, men han udtaler sig kun personligt. Ebbe Munk Andersen peger på, at det beboerne kan opleve som meningsløshed og magtesløshed øger risikoen for at blive syg.

Røde Kors driver selv en lægeklinik på Kærshovedgård. Men Ebbe Munk Andersen har personligt været i tvivl, om organisationen skulle sige ja til opgaven.

»Vores opgave er at yde lægehjælp men ikke at medvirke til, det kan lade sig gøre at nedbryde mennesker«, siger Ebbe Munk Andersen.

Tvivlen begrunder Ebbe Munk Andersen med bestemmelserne i FN's torturkonvention om, at læger ikke må medvirke til tortur eller umenneskelig behandling.

»Det skal ikke være på grund af den sundhedsfaglige tilstedeværelse, at man kan gennemføre en umenneskelig behandling«, siger Ebbe Munk Andersen.

Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg (V) afviser fuldstændig, at beboerne på Kærshovedgård skulle blive syge af opholdet:

»Jeg kan skarpt afvise, at vi skulle nedbryde mennesker eller sågar udøve tortur. Men Kærshovedgård er et håndfast sted. Det skal det også være. Og udover de personer, som er på tålt ophold, kan de fleste jo bare vælge at forlade landet«, siger Inger Støjberg.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.