Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Offentligt ansatte mistænkt for bestikkelse

Den såkaldte Atea-bestikkelsessag er vokset og vokset siden sommeren 2015. Få et overblik her.

København. Dusinvis af offentligt ansatte er mistænkt for at have modtaget bestikkelse fra it-leverandøren Atea. Tirsdag er der faldet dom i den femte sag i komplekset. Her er de vigtigste oplysninger i sagen.

* Juni 2015: En række personer med tilknytning til Atea og it-firmaet 3A-it samt flere offentligt ansatte, herunder en ansat i Rigspolitiet, bliver anholdt og sigtet. Efterfølgende bliver seks personer varetægtsfængslet.

* Sagen opstod efter en udbudskrig mellem Atea og 3A-it. Atea orienterede efterfølgende udbyderen, Region Sjælland, om en mistanke om urent trav. Det fik regionen til at melde sagen til politiet.

* Denne del af sagen drejer sig blandt andet om en Formel 1-rejse til Dubai til en værdi på over 400.000 kroner, som angiveligt skulle have fungeret som bestikkelse.

* Efterforskningen af sagen førte efterfølgende til en række nye mistanker mod offentligt ansatte. 31 personer bliver sigtet i sagen for overtrædelse af straffelovens paragraffer om bestikkelse.

* Paragrafferne forbyder offentligt ansatte at modtage penge, gaver eller andre fordele. Det er også forbudt at give gaverne. Formålet er at beskytte tilliden til de offentlige myndigheder.

* Dog er det tilladt at modtage såkaldte taknemmelighedsgaver - for eksempel en æske chokolade fra pårørende på et plejehjem - eller mindre gaver ved mærkedage.

* De nye sager er mindre i omfang end sagerne fra sommeren 2015. De nye sager handler blandt andet om modtagelse af gaver i form af elektronisk udstyr, såsom computere, fotoudstyr, tv-apparater, tablets og telefoner.

* Af de 31 sigtede er der rejst tiltale mod 15 indtil nu. Anklagemyndigheden har opgivet sagen mod 12, mens der i 4 af sagerne endnu ikke er taget stilling til, om der skal rejses tiltale.

* 6. december 2016 dømte Retten i Glostrup tre mænd i sagen. De to fik ubetinget fængsel i henholdsvis fire måneder og 60 dage. Begge ankede til landsretten. Den tredje fik 20 dages betinget fængsel og 40 timers samfundstjeneste. Han har modtaget sin dom.

* 8. december 2016 blev en 47-årig mand idømt tre måneders betinget fængsel og 40 timers samfundstjeneste. Også han har anket.

* De sigtede fra den oprindelige sag fra sommeren 2015 - herunder de mænd, der en periode sad fængslet - har endnu ikke fået svar på, om der bliver rejst tiltale mod dem.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.