Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Overblik: Hvem får glæde af de mange transportmillioner?

Et flertal uden om regeringen vil styrke den kollektive trafik med 762 millioner kroner over to år. Se overblikket over, hvad pengene skal gå til.

40 millioner til forberedelsen af den såkaldte »Etape 2« af letbanen i Aarhus er en del af den nye transportpulje. Foto: Henning Bagger
40 millioner til forberedelsen af den såkaldte »Etape 2« af letbanen i Aarhus er en del af den nye transportpulje. Foto: Henning Bagger

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, de Radikale og SF er gået sammen om forliget »Bedre og Billigere Offentlig Transport.«

I et handout hedder det: »For S, DF, EL, R og SF er det afgørende, at man har adgang til god kollektiv trafik lige meget, hvor i landet man bor og arbejder.«

De 762 millioner kroner er det største beløb, der er blevet afsat siden finansloven, oplyses det.

Se her, hvad pengene skal gå til.

 • 100 millioner til cyklerne i alle landets kommuner
  Partierne vil etablere nye supercykelstier og medfinansiering af kommunale indsatser i alle landets 98 kommuner. Det afsætter partierne 100 af de 762 millioner kroner til.
 • 395 millioner til busserne i Aalborg og hovedstaden
  Forligspartierne opretter en toårig buspulje, der skal gå til medfinansering af +Bus i Aalborg, mens 100 millioner går til en række nye S-buslinjer i hovedstaden. Den del af puljen, der ikke bruges på de to projekter, kan gå til »pendlerbusser, BRT-løsninger, busfremkommelighed, cykelmedtagning i busser, fremme af elbusser og bedre trafikinformation ved de større stationer.
 • 40 millioner til letbanen i Aarhus
  Der afsættes 40 millioner til forundersøgelser af Aarhus letbanes »Etape 2«. Samtidig vil partierne undersøge muligheden for at anlægge en ny terminal i Aarhus-forstaden Brabrand, der kobler letbanen op på regionaltog, fjerntog og busser.
 • 60 millioner over fire år til pendlere på Sjælland
  Partierne vil sikre en kompensation til pendlere, der bliver ramt af prisstigninger som følge af takstharmoniseringen. Det skal afbøde alle prisstigninger på over fem procent på pendlerkort til og fra København. »Det betyder, at pendlere i områder som eksempelvis St. Heddinge, Klippinge og Hundested får en håndsrækning,« hedder det i handoutet.
 • 155 millioner til S-togene i hovedstadsområdet
  Forligspartierne vil støtte vendespor ved Carlsberg Station, flytning af Herlev Station, ombygning af stationen i Hillerød og opgradering af stationen i Favrsholm. Det skal »sikre god adgang til det nye supersygehus og et godt sammenspil mellem S-bane og nærbane i Nordsjælland.«
 • Rabatter til fjernbusser
  Forligskredsen forpligter sig til at afsætte midler til at videreføre sociale rabatter til fjernbusserne. Det gælder blandt andet rabat til pensionister, studerende og børn.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.