Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: "Forsvundne" udlændinge påvirker statskassen

Når udlændinge fejlagtigt ikke bliver frameldt cpr-registret, beholder de rettigheder, som de ikke burde have.

Udrejse udlændinge, der stadig har dansk cpr-nummer, kan blandt andet fortsætte med at få gratis lægehjælp i Danmark. Arkivfoto Free/Colourbox
Udrejse udlændinge, der stadig har dansk cpr-nummer, kan blandt andet fortsætte med at få gratis lægehjælp i Danmark. Arkivfoto Free/Colourbox

København. Mellem 7000 og 8000 udenlandske studerende og arbejdstagere glemte sidste år at fortælle folkeregistret, at de forlod Danmark.

Dermed beholder de deres danske cpr-nummer og en række rettigheder, skriver Ugebrevet A4.

Her er nogle eksempler:

* Praktiserende læger modtager et grundbeløb for at have dem tilknyttet til en praksis. Desuden optager udlændingene en plads. Det er et problem i København, hvor flere lægeklinikker har lukket for nye patienter.

* De omtalte udlændinge har ret til behandling på danske sygehuse.

* Cpr-nummeret kan give ret til at stemme ved kommunalvalg.

* Man optjener ret til folkepension, hvis man er registreret med bopæl i Danmark. Jo længere tid med dansk bopæl, jo større bliver folkepensionen. Dog skal man mindst have boet tre år i landet.

* Også i forhold til udbetaling af børnecheck, barselsdagpenge og børnetilskud er cpr-nummeret relevant. Myndighederne bruger dog også andre oplysninger til at finde ud af, om personer kan modtage ydelserne.

* I nogle tilfælde bruger man indbyggertallet i kommuner til at beregne tilskudsordninger eller refusion. Derfor er det et problem, hvis de omtalte udlændinge tæller med.

Kilde: Ugebrevet A4

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.