Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

OVERBLIK: Færre vaccinerer sig mod livmoderhalskræft

Tilslutningen til hpv-vaccinationen falder. Onsdag lanceres ny kampagne med information om vaccinen.

København. Færre og færre bliver vaccineret mod livmoderhalskræft, viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut.

Læs her om vaccinationen:

* Hpv-vaccinen har siden 2009 været en del af det danske børnevaccinationsprogram. Vaccinationen gives, når pigerne fylder 12 år.

* Blandt piger født i 2003 er der set et stort fald i tilslutningen til hpv-vaccination.

De nyeste tal viser, at 18 procent af årgang 2003 er vaccineret, mens 10 procent af årgang 2004 har fået stikket. Til sammenligning er 49 procent af årgang 2002 blevet vaccineret.

* 12 år er den anbefalede alder til hpv-vaccination, men tilbuddet om gratis hpv-vaccination i børnevaccinationsprogrammet gælder, indtil pigen er fyldt 18 år.

* I Danmark er der per oktober 2016 vaccineret cirka 601.057 personer. De personer, som har købt vaccine direkte hos deres læge, findes ikke nødvendigvis i den opgørelse.

* En rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at fra 2009 til medio 2015 har 1589 piger indberettet bivirkninger af vaccinationen. Rapporten anslår, at 543 har alvorlige bivirkninger.

* En EU-rapport fastslår, at der ikke er sammenhæng mellem vaccinen og de trætheds - og smertesymptomer, som mange af de vaccinerede piger mærker.

* Hvert år udvikler omkring 400 danske kvinder livmoderhalskræft, og årligt mister knap 100 livet på grund af sygdommen.

Kilder: Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.