Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Overblik: Det betyder videnskabelig uredelighed

Det er et statsligt organ, der afgør, om en forsker har brudt med god videnskabelig praksis og er uredelig.

Viborg: Det er Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU), der træffer afgørelse om videnskabelig uredelighed i forskningens verden. Her kan du læse om udvalget.

*Udvalgene består af tre udvalg, der dækker alle videnskabelige områder

*Hvert udvalg består af en formand og seks medlemmer. Medlemmerne er anerkendte forskere, der er udpeget af uddannelses- og forskningsministeren efter høring af Det Frie Forskningsråd

*Formanden for udvalgene er landsdommer og udpeget af ministeren efter indstilling fra domstolene

*Videnskabelig uredelighed er defineret som "forfalskning, fabrikering, plagiering og andre alvorlige brud på god videnskabelig praksis, som er begået forsætligt eller groft uagtsomt ved planlægning, gennemførelse eller rapportering af forskningsmæssige resultater"

*En afgørelse om uredelighed kan indbringes for domstolene

*Den første sag om videnskabelig uredelighed i Danmark kom for en domstol i 2014. Sagen var anlagt af professor Bente Klarlund Pedersen fra Københavns Universitet

*Hun stod til at blive kendt uredelig for at være ledende forfatter på en række artikler skrevet sammen med den dømte hjerneforsker Milena Penkowa

*Den 18. februar 2015 gav Østre Landsret Bente Klarlund Pedersen medhold i, at hun ikke havde handlet videnskabeligt uredeligt

*I 2015 stævnede professor Helmuth Nyborg UVVU, der havde erklæret ham uredelig. Vestre Landsret har netop afgjort, at Nyborg ikke har begået videnskabelig uredelighed.

Kilder: Uddannelses- og Forskningsministeriet, Ritzau

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.