Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Organisationer: Nye regler for Svanemærket skader regnskov

Strengere regler for Svanemærket kan betyde, at det ikke længere er en god forretning at passe på skovene.

Både naturorganisationen Verdens Skove og WWF Naturfonden stiller sig uforstående over for de nye regler for Svanemærket. (Arkivfoto). Free/Danwatch
Både naturorganisationen Verdens Skove og WWF Naturfonden stiller sig uforstående over for de nye regler for Svanemærket. (Arkivfoto). Free/Danwatch

Møbler, trægulve og skærebrætter lavet af tropisk træ kan ikke længere blive Svanemærket.

Nordisk Miljømærkning har ændret reglerne for Svanemærket.

Det betyder, at tropiske træarter, der er nævnt på naturorganisationens IUCN's liste over truede træarter, ikke kan få miljømærket. Det skriver Dansk Industris nyhedsmagasin, DI Business.

Listen er så omfattende, at også tropisk FSC-certificeret træ er omfattet. FSC-certificeret træ kommer fra skove, hvor der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

Både naturorganisationen Verdens Skove og WWF Naturfonden stiller sig uforstående over for de nye regler.

Det siger biolog og regnskovsekspert Jens Holm Kanstrup, Verdens Skove.

- Man risikerer, at man tager en masse træarter med, som er vidt udbredt i hele Latinamerika. Derfor giver det ingen faglig mening at forbyde at bruge dem under Svanemærkets regler, siger Jens Holm Kanstrup til Ritzau.

- Det kan i den yderste konsekvens betyde, at skovejerne ikke kan sælge deres træer, som er ligeså almindelige, som egetræer og bøgetræer. I sidste instans kan det betyde, at det ikke længere er en god forretning at passe på skoven.

Også WWF Naturfonden finder reglerne bekymrende.

- Vi er nødt til at understøtte bæredygtig tropisk skovdrift, hvis vi som nordisk region ønsker at tage ansvar for udviklingen i disse områder.

- Det reviderede Svanemærke er desværre et skridt i den forkerte retning, siger Jacob Fjalland, som er international programchef, til DI Business.

I Nordisk Miljømærkning fastsættes kriterierne for Svanemærket. Kriteriumchef for Danmark Lisbeth Engel Hansen tager kritikken til efterretning.

- Vi har samlet vurderet, at vi af miljøhensyn og risikoen for tab af biodiversitet i tropiske regnskove er nødt til at have kriterier, der er mere vidtrækkende, siger Lisbeth Engel Hansen til DI Business.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.