Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Opvarmet kemo holder kræften væk

Patienter, der lider af tarmkræft, som har spredt sig til bughinden, har nu bedre muligheder for behandling. Opskriften er et varmt kemobad i Aarhus.

Tarmkræft rammer stadig flere danskere og er en af de meget alvorlige typer kræft. Men nu er der godt nyt til de 4.100 personer, der hvert år ifølge Patientvejledningen rammes af sygdommen.

En ny behandlingsmetode til behandling af tyk- og endetarmskræft, som har spredt sig til bughinden, er blevet indført på Aarhus Universitetshospital. Og det med gode resultater til følge.

Behandlingen foregår i forbindelse med en operation, hvor kirurgerne fjerner al den synlige kræft i bughulen, de organer, der er angrebet og dele af bughinden. Herefter kommer det, der har vist sig at øge chancerne for overlevelse markant. Bughulen skal nemlig bades i halvanden time med varm kemoterapi.

Det kan være med til at tage livet af de ondartede kræftceller.

- Ideen bag behandlingen er at udnytte, at varmen gør kemoterapien mere kraftfuld over for kræftcellerne. Kræftcellerne er følsomme overfor varme, og varmen gør det lettere for kemoterapien at trænge ind i kræftcellerne, lyder det fra Aarhus Universitetshospital.

Forbedret overlevelse

Tidligere var 5-års overlevelsen på 0 pct. De første erfaringer viser nu, at varmebehandlingen - også kaldet HIPEC-behandlingen - øger 5-års overlevelsen for disse patienter til 35-40 pct.

- Den vigtigste behandling er fortsat at få kræftsygdommen opereret bort, men HIPEC-behandling har vist sig at være afgørende for at mindske risikoen for, at kræften kommer igen, skrives det i pressemeddelelsen.

Behandlingen foregår ved, at en avanceret pumpe skyller patientens bughule med steril kemoterapi, som er opvarmet til 41-42 grader, og operationen tager det meste af en dag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.